Lounais-Häme Forssa

Varma kesän merkki: Forssan joutsenvanhus palasi Ankkalammille – "Parempi, että viedään tutulle paikalleen"

Jo yli 20-vuotias kyhmyjoutsen viettää jälleen kesän Forssan kauppatorin laidalla.
Ankkalammin kyhmyjoutsennaarasta ei ole vangittu luonnosta, vaan se menetti aikoinaan lentokykynsä siihen osuneesta luodista. Sittemmin se on kotiutunut Ankkalammille. Kuva: Lassi Puhtimäki
Ankkalammin kyhmyjoutsennaarasta ei ole vangittu luonnosta, vaan se menetti aikoinaan lentokykynsä siihen osuneesta luodista. Sittemmin se on kotiutunut Ankkalammille. Kuva: Lassi Puhtimäki

Varma kesän merkki Forssassa on jälleen täällä: Kyhmyjoutsennaaras on tuotu talviasumukseltaan tammelalaiselta maatilalta kesäpaikalleen Forssan Ankkalammille.

Vuonna 2018 Forssassa selvitettiin mahdollisuutta löytää vuotta aiemmin leskeksi jääneelle joutsenvanhukselle uusi koti kesäajaksi, mutta kaupunginpuutarhuri Leila Grönholm kertoo, että tuolloin kellään ei ollut mahdollisuutta ottaa joutsenta vastaan. Lisäksi joutsen on kotiutunut Ankkalammille.

Tuon jälkeen muita asumisvaihtoehtoja ei ole selvitetty, sillä Forssan kaupungilla on voimassa olevat lupapäätökset Aluehallintovirastolta sekä ely-keskukselta joutsenen ylläpitoon. Villieläimen pitämiseen tarvitaan aina erillinen lupapäätös.

”Uutta paikkaa ei todellakaan kannata etsiä”

Ajoittain julkiseen keskusteluun nousee huoli siitä, voiko joutsen hyvin suhteellisen lähellä liikennettä ja torihumua.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän vs. valvontaeläinlääkäri Anne Woivalin kertoo joutsenten olevan paikkauskollisia.

– Onhan se kaikin puolin parempi, että joutsen viedään tutulle paikalleen ja että se pääsee ulos. Uutta paikkaa sille ei todellakaan kannata enää etsiä, rutiineihin ei ole enää hyvä tehdä muutoksia, Woivalin sanoo.

Woivalin toteaa, että jos eläin olisi stressaantunut tai kärsisi, se pyrkisi alueelta pois jatkuvasti.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Joutsenta ei tule syöttää, sillä pulla tai leipä voi turvottaa sen vatsaa.

Älä ruoki eläimiä

Grönholm toivoo, että Ankkalammin puistossa kävijät eivät ruokkisi joutsenta, sillä esimerkiksi pulla ja leipä turvottavat sen vatsaa.

– Joutsenta ruokitaan sille tarkoitetulla linturehulla, kauralla, erilaisilla salaateilla ja vihanneksilla, Grönholm sanoo.

– Se saa meillä hyvää hoitoa.

Vuonna 1998 syntynyttä Ankkalammin kyhmyjoutsennaarasta ei ole vangittu luonnosta, vaan se menetti aikoinaan lentokykynsä siihen osuneesta luodista. Sen seurana uiskenteli Ankkalammilla jäistä pelastettu urosjoutsen, mutta se menehtyi vuonna 2016. FL

Aiemmin aiheesta: Ankkalammin joutsenen kohtalo auki – on tällä hetkellä byrokratian rattaissa (FL 10.5.2018)

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic