Lounais-Häme

Varmista ettei rosvo iske kotiisi lomamatkan aikana – Tässä kesälomailijan muistilista

Kun kissa on pois, hiiret hyppivät pöydällä. Samalla tavalla kun asukkaat ovat poissa, avaa se mahdollisuuksia murtovarkaille.
Muista lomalle lähtiessäsi panna ovi takalukkoon. Jos ovessasi on varmuuslukko, muistaa lukita sekin. Kuva: Leila Oksa
Muista lomalle lähtiessäsi panna ovi takalukkoon. Jos ovessasi on varmuuslukko, muistaa lukita sekin. Kuva: Leila Oksa

Ihana kesälomamatka takana, mutta onpa ihana palata myös kotiin. Odotettu kotiinpaluu on kuitenkin melko paljon ikävämpi, kun matkan aikana joku ryökäle on käynyt huushollissa varkaissa.

Suuntautuu kesäreissu sitten omalle kesämökille, sukulaisille toiselle paikkakunnalle tai kauas ulkomaille asti, kannattaa kodin turvallisuus laittaa kuntoon ennen lähtöä.

Kesälomakausi nimittäin avaa mahdollisuuksia myös murtovarkaille.

1. Postilaatikko tyhjänä

Huolehdi, ettei postilaatikkosi pursua loman aikana, sillä täysi postilaatikko kavaltaa tyhjän asunnon. Pyydä esimerkiksi naapuria, työkaveria tai sukulaista tyhjentämään postilaatikko ollessasi kauemmin poissa kotoa. Pyri muutenkin jättämään kotisi asutun näköiseksi esimerkiksi jättämällä verhot auki.

2. Arvoesineet piiloon

Älä jätä arvoesineitä näkösälle ikkunoiden eteen, sillä tilaisuus tekee varkaan.

3. Ikkunat kiinni

Tarkista kotoa lähtiessäsi, että talon ikkunat on suljettu. Muuten murtovarkaan reitti sisään on liiankin helppo.

4. Murtohälytin päälle

Jos sinulla on murtohälytin, muista myös kytkeä se päälle. Ilmoita hälyttimen olemassaolosta näkyvin tarroin tai kyltein.

5. Kerro naapureille

Kun naapurit tietävät, että olet pois kotoa, osaavat he ihmetellä, jos pihalla näkyy liikettä.

6. Vara-avain piiloon

Oven pielessä olevan kukkaruukun tai ovimaton alta hölmömpikin pitkäkyntinen osaa etsiä avaintasi. Murtovarkaat ovat hyvin selvillä mahdollisista piilopaikoista, joten älä piilota avainta omaan pihapiiriisi. Jos niin kuitenkin on jostain syystä pakko tehdä, varmista ainakin, että piilo on todella hyvä. Jos avain katoaa, ota yhteys taloyhtiöön.

7. Älä mainosta poissaoloasi julkisesti somessa

Tieto liikkuu netin kautta nopeasti. Sosiaalisessa mediassa levitetty tieto lomamatkastasi kertoo myös rosvoille, että kotiisi on nyt hyvä iskeä.

8. Muista varmuus- ja takalukko

Tee murtopuuhiin ryhtyneen pitkäkyntisen tie sisään mahdollisimman vaikeaksi. Jos mahdollista, käytä oven taka- ja varmuuslukitusta. Muistathan, että itse asennutetun varmuuslukon avain pitää toimittaa myös taloyhtiölle siltä varalta, että asuntoon on pakko päästä poissa ollessasi.

10. Vaikeuta oven vääntämistä auki

Asennuta huultamattomaan (tasareunaiseen) oveen rakoraudat, jotta oven vääntäminen auki olisi mahdollisimman vaikeaa.

11. Pyydä joku hoitamaan pihaasi

Rivitalo- tai omakotitaloasukkaana huolehdi siitä, että joku käy poissa ollessasi hoitamassa pihaasi. Pitkänä rehottava nurmikko ja lakastuneet kukat antavat varkaille vinkin siitä, että talonväki on muualla.

Lähde: Kiinteistöliitto

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic