Lounais-Häme

Varo ja tarkkaile: hirvikolarin vaara on nyt suurimmillaan

Eniten onnettomuuksia tapahtuu syys-joulukuussa. Hirvieläinkolareiden määrä on hienoisessa laskussa.

Nyt eletään hirvionnettomuuksien todennäköisintä aikaa. Hirvikolarin vaara on tilastojen mukaan suurimmillaan syys-joulukuussa.

Esimerkiksi Lähi-Tapiola Loimi-Hämeen vuonna 2017 korvaamista hirvieläinvahingoista lähes viidennes sattui marraskuussa ja yli puolet syys-joulukuussa.

Eniten hirvikolareita sattuu vilkkailla kaksikaistaisilla pääteillä aamu- ja iltahämärässä.

– Suurin osa niistä sattui aamulla kello seitsemän ja yhdeksän, ja illalla kello viiden ja kahdeksan välillä, sanoo LähiTapiola Loimi-Hämeen toimitusjohtaja Lauri Riekkola.

Hirvikolarien määrä laski hieman vuodesta 2016, mutta Suomen teillä sattui viime vuonna silti 1 824 hirvionnettomuutta, joissa loukkaantui 145 ihmistä.

Kolme onnettomuuksista johti kuolemaan. Hirvikolarien määrä on noussut tasaisesti vuodesta 2011. Samana aikana hirvikanta on kasvanut.

Vuoden 2017 hirvionnettomuuksien laskennalliset kustannukset yhteiskunnalle olivat 62 miljoonaa euroa.

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan hirvikanta oli viime metsästyskauden jälkeen 76 500–101 000 hirveä. Hirvikannan kasvu saatiin arvioiden mukaan pysäytettyä viime kauden metsästyksellä, mutta kanta on edelleen monilla alueilla 68 000–85 000 yksilön talvikannan tavoitetasoa tiheämpi.

Suomen riistakeskus on myöntänyt tulevalle metsästyskaudelle 54 653 hirvieläinten pyyntilupaa. Pyyntilupia myönnettiin hieman enemmän kuin viime vuonna.

– Alueellamme sattui viime vuonna 283 hirvi- ja peurakolaria. Kolarien määrä on vahvassa yhteydessä hirvikantaan. Hirvikannan kasvaessa myös hirvikolarien määrä lisääntyy, Riekkola kertoo.

Liikenneviraston mukaan kaikkiaan 97 prosenttia henkilövahinkoihin johtaneista hirvionnettomuuksista ajettiin vähintään 80 kilometrin tuntinopeusrajoituksen alueella. FL

Väistä hirvi takaa

Aja nopeusrajoitusten mukaan. Oikea nopeus antaa lisäaikaa reagoida ja vähentää mahdollisia loukkaantumisia kolaritilanteessa.

Riski kuolla ja loukkaantua hirvikolarissa kasvaa erittäin jyrkästi ajonopeuden noustessa.

Merkki paikallaan

Hirvivaaramerkit on sijoitettu alueille, joilla hirvet liikkuvat eniten. Niiden kohdalla kaasujalkaa on syytä keventää erityisesti.

Hirvet ja myös peurat liikkuvat erityisesti hämärän aikaan aamuisin ja iltaisin.

Huomatessasi hirven tai peuran vähennä nopeutta välittömästi. Jos pystyt, pyri väistämään hirveä takaa. Varoita muita autoilijoita hätävilkuilla tai vilkuttamalla ajovaloja.

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic