Lounais-Häme

Varoitus tukalasta helteestä riskiryhmille: helteinen sää jatkuu - ja lämpötilat vain nousevat lähipäivinä

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan lähipäivien sää jatkuu helteisenä koko maassa. Lämpötilat nousevat viikonlopun lukemista. Helle voi voimistua erittäin tukalaksi tulevien päivien aikana.

Ilmatieteen laitos varoittaa tukalasta helteestä päivän ylimpien lämpötilojen noustessa +27 asteeseen ja vuorokauden keskilämpötilan pysytellessä +20 asteessa.

Varoitus on suunnattu riskiryhmille, kuten vanhuksille, lapsille, sydän- ja verisuonitauteja sairastaville ja heidän läheisilleen sekä ulkona säälle alttiissa toiminnassa työskenteleville.

Erittäin tukalasta helteestä varoitetaan silloin, kun päivän ylin lämpötila nousee +30 asteeseen ja vuorokauden keskilämpötila +24 asteeseen.

 

Alkuviikon aikana sää lämpenee entisestään. Viikon alussa lämpötilat ovat päivisin +27…+32 astetta. Tiistaina yli +30 asteen lämpötiloja mitataan lähes koko maassa.

Yöt ovat myös hyvin lämpimiä. Yön alimmat lämpötilat ovat +15…+20 astetta.

Tämän hetken ennusteen mukaan kuumimmat lähellä +30 astetta olevat päivät sijoittuvat maanantain ja keskiviikon välille. Loppuviikolla korkeimmat lämpötilat voivat hieman laskea alkuviikon lukemista sekä sade- ja ukkoskuuroja voi esiintyä, mutta helteinen sää jatkuu edelleen.

 

Jos helle ei helli, vaan ahdistaa, kuumalle altistumista pitää välttää ja vähentää myös fyysistä rasitusta. Vaatetukseksi kannattaa valita väljää ja vaaleaa vaatetta. Luonnonkuidut hengittävät parhaiten.

Mikäli helteessä on paiskittava töitä, tauottaminen on viisasta.

Helteellä pitää juoda riittävästi ja lisäksi huolehtia myös riittävästä energian ja suolojen saannista.

Tärkeä on myös huolehtia niiden voinnista, jotka eivät osaa tai eivät ehkä pysty huolehtia itsestään ja varautumaan kuumuuden vaikutuksiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) muistuttaa, että ikääntyneet, pitkäaikaissairaat ja pienet lapset ovat erityisen alttiita helteen haitoille.

Voimakkaat helteet voivat kuitenkin olla terveysriski kenelle tahansa, jos kuumuuden vaikutuksilta ei suojauduta riittävästi. Riskiä suurentavat voimakas fyysinen rasitus sekä runsas päihteiden käyttö helteiden aikana. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic