Lounais-Häme

Varokaa heikkoja jäitä koko maassa – Myös Pohjois-Suomen järvet jäätyneet tavanomaista myöhemmin

Jäätilanne on heikko koko maassa. Kuva: Jami Jokinen

Jäät ovat heikkoja koko maassa, mutta pinta- ja pohjavedet eivät enää ainakaan laske.

Näin toteaa Suomen ympäristökeskus (Syke) vesitilannekatsauksessaan.

 

Syken mukaan Suomen etelä- ja keskiosassa isommat järvet ovat jäätyneet vasta joulukuun puolivälin tienoilla, ja jäänpaksuus on monin paikoin alle 20 senttimetriä. Maan eteläosan suurilla järvillä on vielä paikoin sulaa, esimerkiksi Päijänteen selkävedet lainehtivat vapaana.

Myös Pohjois-Suomessa järvet ovat jäätyneet selvästi tavanomaista myöhemmin, ja myös lunta on selvästi vähemmän kuin yleensä tähän aikaan vuodesta.

– Jäänpaksuuden erot vesistön eri osissa ovat edelleen suuria, ja siksi jäillä liikkujien tulee olla erittäin varovaisia. Lisäksi kova tuuli on voinut rikkoa paikoin heikkoja jääkansia, varoittaa hydrologi Johanna Korhonen Suomen ympäristökeskuksesta.

 

Vuodenvaihteen sateet tuovat hieman helpotusta Keski- ja Etelä-Suomen järvien pitkään jatkuneeseen kuivaan jaksoon.

– Alkuviikon jälkeen sateet tulevat pääosin lumena, mutta aiempien vesisateiden ja sulannan myötä useimpien järvien vedenpinnan lasku hidastuu tai pysähtyy, toteaa hydrologi Panu Juntunen Suomen ympäristökeskuksesta.

Suurista järvistä Päijänteen, Keiteleen, Keurusselän, Tarjanteen ja Längelmäveden ajankohtaan nähden poikkeuksellisen alhaalla olevien vedenkorkeuksien ennustetaan pysyvän tammikuussa lähellä nykyistä tasoa tai nousevan hieman.

Pohjaveden pinnat ovat edelleen ajankohtaan nähden poikkeuksellisen alhaalla Keski- ja Etelä-Suomessa. Ennusteen mukaan pohjaveden korkeudet pysyvät ennallaan tai laskevat hieman tammikuun aikana.

Lisää aiheesta: Pinta- ja pohjavedet ovat matalalla myös Kanta-Hämeessä – Etenkin pienillä pohjavesialueilla sijaitsevat kaivot voivat kuivua talven aikana

Fingerpori

comic

Näkoislehti

24.2.2020

Uusimmat