Lounais-Häme

Varovasti lumisilla kaduilla: Tiet kapenevat ja kyljet naarmuuntuvat – Kertaa toimintaohjeet vahingon sattuessa

Arkistokuva: Lassi Puhtimäki

Talvi on haastavaa aikaa liikenteessä. Edes se normaali kotikatu tai lähitie ei ole ennallaan – ei edes leveyden suhteen.

LähiTapiolan liikennevahinkojen asiantuntija Johanna Määtän mukaan talviaikaan sattuu vahinkoja, joissa ajoneuvot kohtaavat lumivallien kaventamalla kadulla.

– Näissä tilanteissa naarmuuntuvat usein kyljet ja sivupeilit, kun väistetään rinnakkain liian kapeassa kohdassa, Määttä toteaa.

Jos kaksi ajoneuvoa ei mahdu sivuuttamaan toisiaan, toisen on pysähdyttävä, jotta sivuutus voi tapahtua vaaratta.

– Mikäli kumpikaan osapuoli ei ole pysäyttänyt ajoneuvoaan, katsotaan vahingon pääsääntöisesti aiheutuneen kummankin osapuolen menettelystä ja korvausvastuu menee näissä tilanteissa puoliksi, Määttä kertoo.

Mikäli vahinko tapahtuu, kannattaa aina kirjata ylös toisen osapuolen henkilöllisyys ja ajoneuvon tiedot.

– Pienestäkin vahingosta vai aiheutua yllättävän suuret euromääräiset korjauskustannukset, Määttä huomauttaa.

Esimerkiksi pienen maalipinnan naarmun hionta ja maalaus vie lompakosta helposti useita satoja euroja. FL

Kolarin sattuessa toimi näin

Tarkista aina kolarin toisen osapuolen henkilöllisyys, ajoneuvon tiedot ja vakuutusyhtiö.

Jos tilanne on epäselvä, ota mahdollisuuksien mukaan silminnäkijöiden yhteystiedot ylös. Ota valokuvat tapahtumapaikasta ja vahingoista.

Älä ota vastaan vahingosta rahallista korvausta onnettomuuspaikalla tai maksa vahingon kärsineelle suoraa korvausta, vaan selvitä vahinko vakuutusyhtiön kanssa.

Jos jotakin sovitaan kolaripaikalla, tee sopimus kirjallisesti. Autossa kannattaa pitää mukana vakuutusyhtiön vahinkoilmoituksia.

Kolarin jälkeen voi joutua odottamaan toisen osapuolen vakuutusyhtiön korvauskäsittelyä ja maksua. Omasta kaskovakuutuksesta voi kattaa ensin korvauskustannukset ja toisen yhtiön korvatessa vahingon takaisin omalle vakuutusyhtiölle saa myös omavastuun takaisin ja bonus palautetaan.

Lähde: LähiTapiola

Uusimmat

Näkoislehti

6.8.2020

Fingerpori

comic