Lounais-Häme

Vartiointialan lakko ei ole aiheuttanut ruuhkaa Helsinki-Vantaan lentoasemalla - jonotukseen kannattaa kuitenkin varautua

Helsinki
24.10.2018, 10:13

Kotimaa

Tänään alkanut vartiointialan lakko ei ole aiheuttanut ruuhkaa Helsinki-Vantaan lentoasemalla, kerrotaan Finavian viestinnästä. Matkustajia kehotetaan kuitenkin varautumaan jonotukseen ja saapumaan ajoissa varsinkin iltapäiväruuhkan alkaessa kello kahden aikaan.
Finavian viestinnän mukaan ruuhkapiikkiin on varauduttu lisähenkilökunnalla, joka voi tarvittaessa ohjata esimerkiksi isoja matkustajaryhmiä ykkösterminaalista kakkosterminaalin turvatarkastukseen.
Lakko näkyy myös rautatieasemilla. VR:n mukaan osa rautateiden asemarakennuksista on lakon ajan kiinni tai niiden aukioloissa on poikkeuksia, mutta asemalaitureille pääsee kulkemaan normaalisti. Junien aikatauluihin lakon ei pitäisi vaikuttaa.
Esimerkiksi Helsingin, Jyväskylän, Oulun, Kuopion, Kolarin, Kouvolan, Tampereen ja Turun asemat pyritään pitämään auki lakon aikana, mutta aukioloajoissa saattaa olla poikkeuksia.
Helsingin seudun liikenteen (HSL) mukaan lakolla ei ennakoida olevan vaikutuksia joukkoliikenteen vuoroihin tai aikatauluihin.
Lakon suurimmat vaikutukset ovat HSL:n mukaan lähijunien ja bussien vartioinnissa. Lakon ajan lipuntarkastajat kiertävät tiheästi näissä liikennevälineissä. Metroissa ja raitiovaunuissa vartijat näkyvät tavalliseen tapaan, sillä he ovat eri työehtosopimuksen piirissä.

Työehtosopimus katkolla vapusta saakka

Kolmipäiväinen lakko liittyy Palvelualojen ammattiliitto PAMin ja Palvelualojen työnantajat Paltan väliseen työriitaan. Ala on ollut ilman voimassa olevaa työehtosopimusta vapusta lähtien.
PAMin mukaan riita koskee erityisesti palkankorotusten kohdentumista. Lakon on määrä päättyä perjantaina vuorokauden vaihtuessa.
Vartiointialan työehtosopimuksen piirissä on noin 8 500 työntekijää, jotka työskentelevät muun muassa vartijoina, turvatarkastajina, vahtimestareina ja arvokuljettajina.
Tiistaina PAM päätti neuvotteluja vauhdittaakseen myös uudesta vartiointialan lakosta, joka koskisi toteutuessaan Suomen suurimpiin vartiointi- ja turvallisuusalan toimijoihin kuuluvaa Securitasta ja Securitas Palveluja.
1,5 vuorokautta kestävä lakko on alkamassa tiistaina 6. marraskuuta.
Paltan mukaan PAMin uusi lakkoilmoitus vartiointialalle on kohtuuton.

https://www.pam.fi/uutiset/2018/10/vartiointialan-lakko-toteutuu-sovittelu-paattyi-ilman-sovintoesitysta.html
https://www.palta.fi/tiedotteet/pamin-uusi-lakkoilmoitus-vartiointialalle-on-kohtuuton/

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic