Lounais-Häme

Varusmiesliitto: Varusmiehille tuotava äänestysmahdollisuus varuskuntiin – Tänään palvelukseen astuvilla edessään kolmet vaalit

Uudet alokkaat astelevat maanantaina myös Parolannummen Panssariprikaatiin. Arkistokuva. Kuva: Juhani Salo

Asevelvollisten edunvalvontajärjestö Varusmiesliitto vaatii, että varusmiesten mahdollisuus käyttää äänioikeuttaan kaikissa Suomessa toimitettavissa vaaleissa turvataan tuomalla äänestysmahdollisuus varuskuntiin.

Tällä hetkellä varusmiehet voivat äänestää varsinaisena vaalipäivänä mikäli he ovat tuolloin vapaalla.

Jos varusmies on vaalipäivänä kiinni palveluksessa, pitää hänen äänestää ennakkoon vapaapäivänä. Varusmiesliiton mukaan usein vähäisinä vapaapäivinä äänioikeuden käyttäminen ei ole päällimmäisenä mielessä.

Jos varusmies puolestaan on kiinni sekä ennakkoäänestyksen ajan että varsinaisena vaalipäivänä, jää äänioikeus hyvin usein käyttämättä.

– Äänioikeus on yksi tärkeimmistä yksilön oikeuksista. Siksi sen käyttämisestä pitää tehdä mahdollisimman helppoa, jotta mahdollisimman moni äänestäisi vaaleissa. Varusmiesten osalta tämä ei tällä hetkellä toteudu, linjaa Varusmiesliiton puheenjohtaja Matias Pajula.

 

Monille varusmiehille palveluksen aikana tapahtuvat vaalit ovat ensimmäinen kerta, kun heillä on oikeus käyttää äänioikeuttaan. Ensimmäisellä vaalikerralla äänestämättä jättäminen synnyttää usein kierteen, jossa äänestäminen jää väliin myös seuraavissa vaaleissa.

Kysymyksessä on siis pitkässä juoksussa vaikutus nuorten yleiseen äänestysaktiivisuuteen.

– Jo tällä hetkellä vankiloissa ja sairaaloissa järjestetään äänestysmahdollisuus kaikissa valtakunnallisissa vaaleissa. Erilaisia käytännön järjestelyitä ei siis tarvitsisi tehdä, vaan äänestys varuskunnissa voitaisiin toteuttaa samoilla järjestelyillä, Pajula sanoo.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

7.4.2020

Uusimmat