Lounais-Häme Hattula

Varusmiessoittokunnassa intin voi suorittaa orkesterin riveissä

Puolustusvoimien varusmiessoittokunnassa näkyy varusmiesten rakkaus musiikkiin.
Varusmiessoittokunnassa varusmiehet soittavat ohjatusti seitsemän tuntia päivästä. Lisäksi monet varusmiehet harjoittelevat myös vapaa-ajallaan. Sotilaallinen koulutus yksikössä painottuu peruskoulutusvaiheeseen ja leireille. Kuva: Sara Aaltio
Varusmiessoittokunnassa varusmiehet soittavat ohjatusti seitsemän tuntia päivästä. Lisäksi monet varusmiehet harjoittelevat myös vapaa-ajallaan. Sotilaallinen koulutus yksikössä painottuu peruskoulutusvaiheeseen ja leireille. Kuva: Sara Aaltio

Parolannummella panssariprikaatissa varusmiespalvelustaan suorittavien jääkärien Venla Sepän ja Juho Silventoisen palvelusaika ei ole tavanomaisimmasta päästä. Kun muut varusmiehet suuntaavat tetsaamaan tai joukkomarssille, he tarttuvat soittimiinsa.

Seppä ja Silventoinen suorittavat palvelustaan varusmiessoittokunnassa. Heidän palvelukseensa kuuluu myös sotilaallista koulutusta, mutta suurimman osan palvelusajastaan he keskittyvät sotilasmusiikkiin.

Varusmiessoittokunta on Parolannummella toimiva erikoisyksikkö, johon valitaan vuosittain 70–90 varusmiestä. Koulutukseen pitää hakea erikseen valtakunnallisten pääsykokeiden kautta.

Sekä Seppä että Silventoinen ovat soittaneet pienestä pitäen. Sepän pääinstrumentti on oboe. Silventoinen kertoo aloittaneensa pianolla, mutta vaihtaneensa sitten pasuunaan.

– Minulle oli pitkään selkeää, että haluan käydä intin juuri täällä, Silventoinen kertoo.

Hän on kotoisin Lappeenrannasta. Varusmiessoittokunta oli hänelle tuttu reserviläisten kautta.

– Melkein kaikki lappeenrantalaisen puhallinsoittajat eksyvät tänne jossain vaiheessa.

Venla Seppällä ei ollut varusmiessoittokunnasta juuri tietoa. Hän tiesi kuitenkin jo nuorena haluavansa inttiin.

– Äitini bongasi varusmiessoittokunnan jostain lehtijutusta, ja ajatteli, että tämä voisi sopia minulle.

Alokaskauden varusmiessoittokuntalaiset suorittavat kuten kaikki muutkin varusmiehet. Tämän jälkeen he siirtyvät omaan koulutukseensa.

Koulutukseen kuuluu pääasiassa kuviomarssiharjoittelua ja treenejä oman sektion tai bändin kanssa. Varusmiehet tekevät myös keikkoja ja kiertueita oman kokoonpanonsa kanssa.

Tänä keväänä Seppä ja Silventoinen keskittyvät tangokuninkaana ja Tähdet, tähdet -televisio-ohjelman finalistina tutuksi tulleen laulaja Kyösti Mäkimattilan kanssa tehtävään Kevään riemua -kiertueeseen, jolla he soittavat soittokunnan sinfonisessa puhallinorkesterissa. Puhallinorkesteri soittaa kiertueella yhdessä varusmiessoittokunnan viihdebändin kanssa.

– Etenkin Puolustusvoimien kesäkiertueilla on monesti ulkopuolisia solisteja. Se ei ole mikään sääntö, mutta nostaa tietysti kiertueen näkyvyyttä, Varusmiessoittokunnan tiedottaja Hanna Lehmonen kertoo.

Osa soittajien tekemistä keikoista on niin sanottuja pistokeikkoja, jolloin he palaavat yöpymään omalle kasarmilleen. Kiertueiden yhteydessä varusmiehet yöpyvät lähimmällä kasarmilla.

Varusmiessoittokunnassa palvelevat varusmiehet osaavat kaikki lähtökohtaisesti soittaa. Soittotaito testataan valinnan yhteydessä soittokokeella.

Osa varusmiehistä tähtää muusikoksi myös siviilissä. Tulijoita on niin Sibelius-akatemiasta kuin konservatorioista. Juho Silventoinen opiskelee Metropolia-ammattikorkeakoulussa viihdemusiikkia.

Osalle kuten Venla Sepälle soittaminen on läpi elämän mukana kulkenut harrastus.

Sekä Seppä että Silventoinen kertovat, että rakkaus musiikkiin luo varusmiessoittokuntaan erityislaatuista yhteisöllisyyttä alokkaiden peruskoulutuskaudesta lähtien, vaikka tuolloin soittotreenit eivät vielä kuulu ohjelmaan.

– Se on todella merkityksellistä, että käymme koko varusmiespalveluksen tällä porukalla. Olemme kaikki vähän samanlaisia hulluja, Juho Silventoinen nauraa.

Molemmat varusmiehistä aikovat myös hakeutua aliupseerikoulutukseen. Varusmiessoittokunnassa tämä on tavallista.

– Noin 50 varusmiestä joka vuosi jatkaa palvelustaan aliupseerikoulutuksessa. Lisäksi pieni osa porukasta jatkaa vuosittain reserviupseerikurssille Haminaan, Hanna Lehmonen kertoo. FL

Kevään riemua: Kyösti Mäkimattila ja Varusmiessoittokunta maanantaina 20. toukokuuta klo 19, Verkatehdas, Hämeenlinna.

Puolustusvoimien varusmiessoittokunta

Parolannummella toimiva sotilassoittokunta, joka kouluttaa vuosittain 70–90 sotilassoittajaa.

Palvelusaikana keskitytään oman instrumentin soittoharjoituksiin ja kuviomarssiin. Sotilaallinen koulutus painottuu alokasvaiheeseen ja useamman päivän mittaisiin sotaharjoituksiin eli leireihin.

Saapumiserät aloittavat palveluksensa aina tammikuussa.

Soittokunnassa toimii konserttisoittokunta, paraatisoittokunta, viihdeorkesteri, showband, jousiorkesteri, kivääritaitoryhmä ja tekniikka- ja mediatiimi.

Yksikön päällikkönä toimii musiikkikapteeni Ville Paakkunainen.

Suomen muut sotilassoittokunnat

Ilmavoimien soittokunta

Kaartin soittokunta

Laivaston soittokunta

Lapin sotilassoittokunta

Rakuunasoittokunta

Lisätietoa: www.sotilasmusiikki.fi

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic