Lounais-Häme

Varusmiessoittokunta vei poikkeusaikana treenit maastoon – Kasarmistudio tuo elämykset kotisohville

Varusmiessoittokunta julkaisee musiikkivideoita joka tiistai ja perjantai. Korona-aikaan soittajat ovat harjoitelleet usein maasto-olosuhteissa, eli suomeksi sanottuna metsässä.
Jääkäri Aleksi Merras taituroi harmonikalla varusmiessoittokunnan jousiorkesterin solistina Kasarmistudion ensimmäisellä videolla. Youtube-palvelusta löytyvällä tallennuksella esitetään tangolegenda Astor Piazzollan sävellys Oblivion.
Jääkäri Aleksi Merras taituroi harmonikalla varusmiessoittokunnan jousiorkesterin solistina Kasarmistudion ensimmäisellä videolla. Youtube-palvelusta löytyvällä tallennuksella esitetään tangolegenda Astor Piazzollan sävellys Oblivion.

Parolan Panssariprikaatissa majaa pitävä Varusmiessoittokunta on näinä aikoina erikoinen orkesteri. Muusikot eivät ole työskennelleet eristäytyneenä koteihinsa, vaan harjoitelleet yhdessä kuten normaalistikin.

Suurimman muutoksen soittajien arkeen toi kevään keikkojen peruuntuminen, sillä Varusmiessoittokunta on yksi maan eniten tien päällä liikkuvia kokoonpanoja.

– Pystymme tällä hetkellä antamaan saman koulutuksen kuin ennenkin, mutta esiintymisiä ei ole. Toimintatavan muutos on suuri, koska eri kokoonpanoillamme on noin 170 esiintymistä vuodessa, päällikkökapellimestari, musiikkikapteeni Ville Paakkunainen kertoo.

Maastossa keskittyminen on kunnossa

Vaihtelevuutta harjoituksiin ovat tuoneet Varusmiessoittokuntaa koskettanut Uudenmaan rajan virka-apu ja kahden viikon mittaiset harjoitusjaksot maastossa.

– Maasto-olosuhteissakin keskitymme omaan koulutukseen eli harjoittelemme esimerkiksi paraatikäytäntöjä. Metsässä treenaamisessa on omat haasteensa, mutta toisaalta siellä pystytään myös hyvin keskittymään, Paakkunainen tuumaa.

Musiikin palo etsii väyliä

Korona-rajoitusten myötä varusmiessoittajien osaaminen ja musiikin palo löysivät uusia kanavia.

Varusmiessoittokunta on julkaissut Youtube-kanavallaan videomateriaalia joka tiistai ja perjantai. Kasarmistudio-videoiden avulla kuulijat viedään konserttielämyksiin turvallisesti omilta kotisohvilta.

Itse tuotetuilla videoilla versioidaan tunnettuja kappaleita. Jokainen Varusmiessoittokunnan kokoonpano pääsee ääneen ja loistokkaasti näkyviin. Lisäksi Kasarmistudio-sarjassa kurkataan kulissien taakse ja otetaan tarkemmin selvää, millaisia ihmisiä sinisten barettien alta löytyy.

Uudenlainen kokemus

Kasarmistudion ensimmäinen tuotos julkaistiin 16. huhtikuuta. Videolla esiintyi jousiorkesteri solistinaan harmonikkaa soittava jääkäri Aleksi Merras.

– Videon tekeminen oli aivan uudenlainen kokemus, vaikka olenkin ollut joskus televisiossa soittamassa. On mukavaa, että pääsemme tällä tavalla näyttämään osaamistamme. Prosessi oli mielenkiintoinen ja työläs, sillä kappale äänitettiin neljästi ja kuvauksissa se soitettiin läpi seitsemän kertaa, Merras sanoo.

– Odotan tosi paljon sitä, että rajoitukset päästään purkamaan, Keikkoja varten tänne soittokuntaan on tultu ja levittämään hyvää fiilistä muille ihmisille. FL

Katso alta Kasarmistudion kanavalla julkaistu Fleur Eastin tunnetuksi tekemä hitti Sax Varusmiessoittokunnan Showband -kokoonpanon esittämänä:

Varusmiessoittokunnan videot ovat katsottavissa Youtube-palvelun kanavalla PVVMSK – Puolustusvoimien varusmiessoittokunta ja ne löytyvät myös hakusanalla Kasarmistudio.

Parolasta kajahtaa

Vuoden 2015 alusta Parolassa toiminut Varusmiessoittokunta muodostetaan vuosittain yhden saapumiserän noin sadasta ikäluokkansa kyvykkäimmästä nuoresta muusikosta.

Päällikkökapellimestarina toimii musiikkikapteeni Ville Paakkunainen.

Soittokunnassa palvelee puhallin-, jousi- ja lyömäsoittajia, kevyen musiikin bändisoittajia ja jopa elektronisen musiikin tuottajia.

Joukkoon kuuluu monien eri musiikkityylien edustajia, taitavia muusikoita ja laulajia sekä tekniikan ja median osaajia.

Valintakokeiden kautta

Soittajat valikoidaan valintakokeiden kautta ja hakijoita on yleensä 250-300. Joukossa on musiikin ammattilaisia, muusikoksi opiskelevia ja pitkällä olevia harrastajia.

Palvelus on jaksotettu sotilaskoulutukseen ja sotilassoittajan koulutukseen. Minimipalvelusaika on 255 päivää ja motivoituneimmat jatkavat aliupseerikurssille, jolloin palvelus kestää 347 päivää.

Varusmiessoittokunnan konserttitoiminta alkaa koulutushaarajakson aikana. Varusmiehet sijoitetaan esiintyviin kokoonpanoihin, ja arki koostuu ammattimaisesta harjoittelemisesta sekä lukuisista esiintymisistä.

Varusmiessoittokunnassa joukon koulutustaso mitataan vuosittain megakiertueella, joka on suuri yhteisvoimin tuotettu konserttisalikiertue. Taitoja punnitaan myös kansainvälisissä sotilasmusiikkitapahtumissa.

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic