Lounais-Häme Forssa

Vastaanottokeskuksen asukkaiden ja paikallisten nuorten välillä roihahti Forssassa kaksi vuotta sitten – rauhaa palauttamaan käytetty sovittelumalli saa valtakunnallista kiitosta

Vastaanottokeskus sai Forssassa aikaan näkyvää vastustusta. Keskusta vastaan osoitettiin mieltä ja ristiriidat asukkaiden ja paikallisten nuorten välillä kärjistyivät väkivallaksi. Palkitulla yhteisösovittelulla saatiin rauha palaamaan.

Vastaanottokeskuksen asukkaiden ja paikallisten nuorten välille syntyi Forssassa kaksi vuotta sitten ristiriitoja. Konflikti johti myös väkivaltaisiin yhteenottoihin. Kaupungissa otettiin tuolloin käyttöön sovittelumalli, jossa tilannetta ryhdyttiin ratkomaan poliisilaitoksen ja Naapuruussovittelun keskuksen avulla.

Forssan yhteisösovittelun malli sai valtakunnallista tunnustusta, kun rikoksentorjuntaneuvosto valitsi sen voittajaksi kansallisessa rikoksentorjuntakilpailussa. Kilpailussa haettiin tänä vuonna hankkeita, joilla puututaan rikosilmiöön tai parannetaan turvallisuuden tunnetta poliisin laaja-alaisella yhteistyöllä.

Kilpailuun osallistui viisi hanketta. Voittajahanke edustaa Suomea Euroopan rikoksentorjuntakilpailussa (ECPA) joulukuussa Itävallassa.

 

Sovittelu otti mukaan koko yhteisön

Forssassa käytetty sovittelu tuotti tulosta, sillä väkivalta loppui ja tilanne rauhoittui. Kilpailun raati arvosti sitä, että hankkeen vaikutus kohdistui osallisten lisäksi laajemminkin kaupungin asukkaisiin ja otti heidät mukaan paikallisen ongelman ratkaisuun. Palkintoperusteluissa todetaan Forssan malli sisältävän rikoksentorjunnallisten elementtien lisäksi mahdollisuuksia hyvien väestösuhteiden kehittymiseen.

Forssan mallissa moniammatillinen tiimi koottiin katkaisemaan väkivallan kierre ja palauttamaan turvallinen ilmapiiri. Väkivallan teoista oli jo käynnissä rikostutkintoja, ja väestöryhmien välisten jännitteiden lieventämiseksi päätettiin käynnistää yhteisösovittelu.

Lähipoliisi ja Naapuruussovittelun keskuksen sovittelijat hoitivat yhteisösovittelun ja osapuolten tapaamiset ja muu verkosto tuki työtä esimerkiksi järjestämällä tarpeellisia palveluja ja tukihenkilöitä osallisille ja mahdollistamalla keskustelun nuorten kanssa koulussa. Lisäksi kaupunki rahoitti Gutsy Gon toteuttamaa innovatiivista mediaprojektia, jossa nuoret pohtivat, kuinka rauha syntyy.

 

Forssan malli otettu käyttöön laajemminkin

Forssan mallissa väestöryhmien välisten konfliktien purkamiseksi on olennaista avoin ja neutraali tiedotus, viranomaisten laajat verkostot ja yhteistyö sekä ratkaisukeskeinen yhteisösovittelu. Mallia on sittemmin käytetty vastaavissa konflikteissa eri paikkakunnilla. Hanke on dokumentoitu ja arvioitu monesta näkökulmasta ja eri menetelmin.

Poliisin näkökulmasta Forssan malli on hyvä ja toimiva yhteistyömalli poliisin, kunnallisen moniammatillisen työryhmän ja ammattisovittelijoiden kesken, kertoo vanhempi rikoskonstaapeli Jukka Kastikainen Hämeen poliisilaitokselta.

 

Aiheesta aiemmin:

Pahoinpitely johti uhitteluun vastaanottokeskuksen luona

Vastaanottokeskuksen yhteenoton tutkinta jatkuu

Uusimmat

Näkoislehti

12.8.2020

Fingerpori

comic