Lounais-Häme

Vastaanottokeskus tyhjenee ennen kevättä

 

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus Forssassa lopettaa toimintansa maaliskuun loppuun mennessä. Tällä hetkellä vastaanottokeskuksessa asuvat noin 180 ihmistä tullaan siirtämään toisiin keskuksiin seuraavan kahden kuukauden aikana.

-Joitakin henkilöitä on jo siirretty tilanteen ja tarpeen mukaan, mutta suuremmassa määrin siirrot toteutetaan maaliskuun puolivälin tienoilla, SPR:n Hämeen piirin vastaanottotoiminnan johtaja Minna Jussila sanoo.

Jussilan mukaan yksittäisten turvapaikanhakijoiden siirtojen takana voivat olla esimerkiksi perhesyyt.

-Turvapaikanhakijalla voi olla lähiomaisia toisessa vastaanottokeskuksessa. Mikäli mahdollista, otamme tällaiset erityiset syyt siirroissa huomioon, Jussila vakuuttaa.

Isojen massojen siirtämiset, niin sanotut bussilastisiirrot toteutetaan yhteistyössä maahanmuuttoviraston tilannekeskuksen kanssa.

-Asiakkaan prosessin pitäisi periaatteessa olla sellainen, ettei ole väliä, missä vastaanottokeskuksessa hän on. Palvelujen pitäisi pelata kaikkialla samalla tavalla, Jussila huomauttaa.

Myönteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita on jäänyt Forssaan asumaan viitisenkymmentä.

-Ihmiset ovat saaneet koulu- ja työpaikkoja. Forssassa on tehty todella hyvää kotouttamistyötä, Jussila kehaisee.

SPR Forssan vastaanottokeskus on työllistänyt Forssassa kymmenen ihmistä. Heidän, ja kolmen muun Hämeen piirissä lakkautettavan vastaanottokeskuksen työntekijöiden kanssa saatiin yt-neuvottelut päätökseen tammikuun alussa.

-Työntekijät joudutaan irtisanomaan niin että työt päättyvät maaliskuun lopussa. Jos ja kun meillä aukeaa paikkoja muihin keskuksiin, pyritään ne lähtökohtaisesti täyttämään sisäisillä siirroilla, Jussila sanoo.

Forssan lisäksi vastaanottokeskus lakkaa Hämeen piirin keskuksista Ruovedellä, Nastolassa ja Lammin Mainiemellä.

Uusien vastaanottokeskusten sulkemisesta ja paikkojen vähentämisestä ilmoitettiin jälleen loppuvuodesta.

-Ei tyhjiä keskuksia kannata ylläpitää, se on selvä. Turvapaikanhakijoita saapui viime vuonna 5800 – edellisvuonna yli 33 000. Trendi on edelleen laskeva, eli odotettavissa on lisää vastaanottopaikkojen vähenemisiä, Jussila ennakoi.

Osansa paikkojen tarpeen vähenemiselle on myös nopeutetuilla viranomaisprosesseilla. Tällä hetkellä pullonkaula on hallinto-oikeudessa, mutta apuja sinnekin on luvassa.

-Nopea prosessi on turvapaikanhakijoiden kannalta hyvä asia. On inhimillisesti todella raskasta odotella päätöksiä.

Mikäli Suomeen tulijoiden määrä kääntyisi syystä tai toisesta jälleen kasvuun, on SPR:llä ja valtiolla hyvät valmiudet reagoida.

-Aiemmasta on otettu opiksi. Meillä on olemassa hyvät varautumis- ja valmiussuunnitelmat ja lisäpaikkoja saadaan tarvittaessa järjestettyä nopeastikin. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic