Lounais-Häme

Vastapainoa maailmanlaajuisille ostospäiville – seuraavaksi vietetään hyväntekeväisyyteen keskittyvää tekojen tiistaita

Yhdellä maailman vilkkaimmista ostoskaduista Lontoon Oxford Streetillä kävi kuhina perjantaina. Tiistaina vietetään hyväntekeväisyyspäivää vastapainoksi alennushulinoille.

Kansainvälinen Giving Tuesday -tapahtuma rantautuu ensi tiistaina 27. marraskuuta ensimmäistä kertaa Suomeen.

Tekojen tiistaiksi suomennetun hyväntekeväisyystapahtuman tarkoituksena on levittää hyvää mieltä tekojen kautta.

Yhdysvalloista lähtöisin oleva tapahtuma on saanut alkunsa vuonna 2012. Sen sanotaan olevan vastapainoa Black Friday- ja Cyber Monday -ostospäiville muistuttaen hyvän tekemisen tärkeydestä.

Suomessa kampanjaa koordinoi Vastuullinen lahjoittaminen ry (VaLa).

VaLan pääsihteerin Pia Tornikosken mukaan tekojen tiistain kansainvälisesti kasvavan suosion taustalla on ihmisten huoli yhteiskunnallisista asioista niin kaukana kuin lähelläkin.

– Giving Tuesday on levinnyt laajasti ympäri maailmaa. Olen erittäin tyytyväinen, että lanseeraamme tapahtuman vihdoin myös Suomessa, Tornikoski toteaa tiedotteessa.

Kampanjan kannustama teko voi olla pieni ja arkinen tai suuri ja mahtipontinen. Mukaan voi Tornikosken mukaan lähteä esimerkiksi auttamalla naapuria tai lahjoittamalla aikaansa vapaaehtoistyöhön.

– Yksityisten henkilöiden tekemät lahjoitukset ovat järjestöille nykyään yhä tärkeämpiä. Tekojen tiistaina voi tehdä vaikkapa päätöksen ryhtyä kuukausilahjoittajaksi, Tornikoski lisää.

Osallistujia 150 maasta

Giving Tuesday keräsi viime vuonna osallistujia yli 150 maasta. Kampanja on noussut Yhdysvalloissa jopa joulua suuremmaksi lahjoitustapahtumaksi.

Suomessa tapahtumaan ovat ilmoittautuneet jo muun muassa Pakolaisapu, Sotiemme Veteraanit ja Mannerheimin lastensuojeluliitto.

VaLan toimenkuvana on määritellä ja edistää hyvän hallinnon ja hyvän varainhankinnan periaatteita suomalaisessa yhteiskunnassa sekä auttaa jäsenjärjestöjään oppimaan yhdessä osana kansainvälistä verkostoa.

Siihen kuuluu puolensataa Suomessa toimivaa varainhankintaa harjoittavaa yleishyödyllistä yhteisöä.

Uusimmat

Fingerpori

comic