Lounais-Häme

Vastavoimaa valhevyörytykselle

Säveltäjä Kalevi Aho valmistautui puhumaan aiheesta Kulttuuri ja elämänvoima. Viimeaikaiset maailman- ja kotimaanpolitiikan tapahtumat saivat hänet kuitenkin muuttamaan esitelmänsä painopistettä.

-Oikeampi otsikko olisi Kulttuuri yhteiskuntaa koossapitävänä voimana, hän totesi.

Aho taustoitti sanomaansa toteamalla meidän joutuneen todistamaan vielä muutama vuosi sitten uskomattomilta tuntuneita käänteitä alati laajenevana ilmiönä.

-Ei olisi voinut kuvitella, että Yhdysvaltain presidentti osoittaa maailmalle yhä uudestaan täydellisen tietämättömyytensä ja asioihin perehtymättömyytensä puhumalla pelkkiä puolitotuuksia tai suoranaisia valheita, toi hän esille yhtenä esimerkkinä.

Forssalaissyntyinen säveltäjä esitti näkemyksiään kulttuurista yhteiskuntaa koossa pitävänä voimana Lounais-Hämeen kotiseutu- ja museoyhdistyksen Suomi 100 ja Forssa 170 vuotta juhlavuoden luentosarjassa.

Hän huomautti totuutta ja todellisuutta vääristelevien populististen ja nationalististen tendenssien vallanneen sijaa maailmalla yleisemminkin.

Suomessakin näkyy merkkejä poliitikkojen medioihin ja tieteeseen kohdistuvasta vastustuksesta. Aho viittasi esimerkkeinä pääministeri Sipilän tieteentekoa pilkkaaviin dosenttilausuntoihin ja Yleisradion tapaan sensuroida kriittisiä ohjelmia.

-Tämä kaikki panee miettimään, ovatko demokratian saavutukset jäämässä sittenkin vain pelkäksi lyhyeksi väliepisodiksi ihmiskunnan kehityksessä.

-Olemmeko salakavalasti siirtymässä globaalia totalitarismia kohti ja taantumassa kohti tilannetta, jossa luulot, huhut ja asenteet korvaavat todellisuuden paitsi tiedonvälityksessä, myös yhteiskunnallisessa päätöksenteossa?

Huolestuttavien näkymien vastapainoksi Kalevi Aho lohdutti kuulijoitaan määrittelemällä henkisen kehittymisen kuuluvan ihmisen perustarpeisiin. Lisäksi hän totesi Ihmisen rakentavan, ylläpitävän ja puolustavan elämää mieluummin kuin hävittävän jotakin.

-Arkipäivän elämämme on täynnä pieniä hyvyyden ilmauksia. Esimerkkeinä ihmisten toisilleen osoittama rakkaus ja yleensä lähimmäisestä välittäminen.

Pahuus edellyttää Ahon mukaan ihmisen rakkauden ja hyvyyden tarpeen tukahduttamista, ja että hän on joutunut kokemaan jo lapsena alati katkeroittavaa sosiaalista tai yhteiskunnallista alistamista.

-Tärkeintä on, että lapsesta välitetään eikä hänen persoonallisuuttaan ja itseilmaisun tarvettaan nujerreta, vaan hänen henkistä kasvuaan tuetaan viisaalla tavalla.

-Tässä taas lasten kulttuurikasvatus, ennen kaikkea taideaineiden oikeanlainen opetus on osoittautunut poikkeuksellisen tehokkaaksi ja rakentavaksi kasvatusmetodiksi. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti