Lounais-Häme

Vastuiden selvittely jatkuu Somerolla

Someron tekninen lautakunta pui tiistai-iltana pitkään Kiiruun koulun rakentamiseen liittyviä epäselvyyksiä. Lautakunta päätti pyytää ulkopuoliselta asiantuntijalta lausuntoa toteutetusta Kiiruun koulu vesikaton rakenteesta. Lausuntoa pyydetään koko vesikattorakenteesta eikä pelkästään ilmavaihtokonehuoneen kattorakennetta. Lisäksi lautakunta haluaa juridisen lausunnon ulkopuoliselta sopimusasiantuntijalta suunnitelmiin tehtyjen poikkeamien oikeellisuudesta. Tekninen johtaja Marko Mäkinen arvioi, että asiantuntijuutta tehtävään löytyy Kuntaliiton kautta, johon ollaan yhteydessä. Selvitysten valmistuttua lautakunta tulee päättämään mahdollisista jatkotoimista.

Mäkinen toivoo, että lausunnot saataisiin käyttöön mahdollisimman nopeasti.

Ennen päätöksenteko lautakunnan kuultavana oli niin Ojarannan Rakennus oy:n toimitusjohtaja Saku Kanasuo Kiiruun koulua urakoivasta rakennusliikkeestä kuin työmaan valvoja.

Kanasuo kertoo toimittaneensa lautakunnalle lausunnon, joka sisältää tarkan kuvauksen ongelmaksi nousseen ilmanvaihtokonehuoneen vesikattorakenteesta. Kanasuon mukaan eristemateriaalien vaihdos on hyväksytty työmaakokouksessa. Ilmanvaihtokonehuoneen koko kattorakenne on vaihdettu toukokuussa lamelivillakattorakenteeksi.

Lisäksi höyrysulkuhuopa on vaihdettu mekaanisesti kestävämpään tuotteeseen. Vaihdos on hyväksytty niin rakennesuunnittelijalla kuin valvojalla.

Kanasuo katsoo, että kattorakenne on toteutettu rakennesuunnittelijan ja valvojan hyväksynnän mukaisesti. Jos näin ei olisi ollut, annetun lausunnon mukaan valvojan olisi kuulunut reklamoida asiasta niin tilaajalle kuin urakoitsijalle.

Kanasuo toimitti lautakunnalle myös tavaran tarkastaja Matti Rydön, Salon Rakennustekniikka oy:n laatiman toteuttamisselvityksen Kiiruun koulun rakentamisesta.

Selvitys keskittyy ilmanvaihtokonehuoneen rakentamiseen.

Selvityksessä on Saint-Gobainin rakennustuotteista saatu lausuma siitä, että konehuoneenkatolla toteutettu eristerakenne on yleisesti käytössä ja varmasti täyttää sille asetetut vaatimukset myös normaalia haastavammissa olosuhteissa.

Höyrynsulkumateriaalien vaihdoksen osalta lausunnossa todetaan käytettyjen materiaalien täyttävän viranomais- ja tekniset määräykset.

Mekaanisilta ominaisuuksiltaan asennettu materiaali on jopa parempi kuin alkuperäisessä suunnitelmassa esitetty.

Kanasuo kertoo, että erilaisten lausuntojen ja selvitysten laatiminen edellyttää urakoitsijalta järjettömän määrän työtä.

Hän toivoisi työrauhaa urakan saattamiseksi loppuun.

Selvityksessä ihmetellään sitä, että villojen vaihtohalu annettiin valvojan tietoon viime vuoden toukokuussa ja vasta viime tammikuussa tilaaja on herännyt katon pehmeyteen. FL

 

Aiheesta aiemmin:

http://www.forssanlehti.fi/uutiset/32525-rakennusurakoiden-epaselvyydet-esilla-valtuustossa

 

Uusimmat

Fingerpori

comic