Lounais-Häme Tammela

Vastuu järvien vedenkorkeuden mittaamisesta vaihtuu – Ely-keskus siirtää mittareiden huollon yhdistyksille

Ely-keskus luopuu seutumme vedenkorkeusmittareiden ylläpidosta. Vastuun ottavat vesiensuojeluyhdistykset.
Ilkka Tuominen Heinijärven Suojelu -yhdistyksestä ottaa huhtikuusta alkaen vastuuta joidenkin tammelalaisten järvien vedenkorkeusmittareiden ylläpidosta. Yksi mittareista sijaitsee Salostenjärvellä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Ilkka Tuominen Heinijärven Suojelu -yhdistyksestä ottaa huhtikuusta alkaen vastuuta joidenkin tammelalaisten järvien vedenkorkeusmittareiden ylläpidosta. Yksi mittareista sijaitsee Salostenjärvellä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tammelan Saloistenjärvi on tulvinut metsään asti, mutta Ilkka Tuominen kahlaa veteen päästäkseen vedenkorkeusmittarin äärelle.

– 124,53 senttiä, Tuominen sanoo.

– Vedet ovat laskusuunnassa. Helmikuun tulvahuipun aikana vedenkorkeus oli kahdeksan senttiä enemmän, hän jatkaa.

Huhtikuun alusta lähtien Tuominen joutuu tarkkailemaan vedenkorkeusmittareita nykyistäkin enemmän, koska mittareiden ylläpito siirtyy Hämeen Ely-keskukselta vesiensuojeluyhdistyksille. Ilkka Tuomisen edustama Heinijärven Suojelu -yhdistys on tarjoutunut vastaamaan toiminta-alueensa mittareista.

Taustalla resurssipula

Ely-keskus on tähän saakka vapaaehtoisesti ylläpitänyt seudullamme sellaistenkin mittareiden toimintaa, joiden huoltoon keskus ei ole velvoitettu. Nyt keskuksen resurssit ovat tiukentuneet, ja samaan aikaan mittareista huolehtinut henkilö jää eläkkeelle. Ely-keskus päätti siirtää vastuun kolmannelle sektorille, eli käytännössä seutumme vesiensuojeluyhdistyksille.

Ilkka Tuomista vastuun siirtäminen ei harmita, koska mittareita pitää tarkkailla vain harvoin, ja ne sijaitsevat lähellä hänen vapaa-ajanasuntoaan.

– Joskin yksi mittareista sijaitsee saarella, ja sinne täytyy mennä veneellä. Onneksi saari on ihan tuossa lähellä, hän tuumaa.

Ei koeta taakaksi

Mittareiden tarkkailu tarkoittaa käytännössä sitä, että yksi yhdistyksen jäsen käy kerran kuukaudessa katsomassa, että toiminta-alueella sijaitsevat automaattiset mittarit ovat toimintakunnossa ja vertaa niiden lukemaa järvellä sijaitsevan kiinteän mittarin lukemaan. Kiinteiden mittareiden lukemat ilmoitetaan Ely-keskukselle. Kerran kolmessa vuodessa mittarien paristot vaihdetaan, mikä tuottaa hieman lisäkuluja yhdistyksille.

– Vedenkorkeuksien tarkkailu on suojeluyhdistysten keskeinen toimi. Vastuun siirtyminen yhdistyksille on siis pikemminkin periaatteellinen asia kuin taakka, sanoo Pyhäjärven-Kuivajärven Suojelu -yhdistyksen puheenjohtaja Jouko Lindroos.

Hänen mukaansa vaihtoehtona olisi ollut mittareista luopuminen. Mittarit palvelevat kuitenkin niin laajaa joukkoa vapaa-ajanasukkaita ja rantojen maanviljelijöitä, että luopumiseen yhdistysten aktiivit eivät ole valmiita.

– Olemme tyytyväisiä siihen, että tarkkailut ylipäätään on järjestetty, Lindroos sanoo.

Tieto luotettavaa myös jatkossa

Vedenkorkeus puhuttaa Forssan seudulla runsaasti, ja moni onkin tottunut tarkkailemaan mittaustuloksia Ympäristöhallinnon verkkopalvelusta.

Myös tulevaisuudessa seutumme vesistöjen vedenkorkeus ilmoitetaan entiseen tapaan ja samassa paikassa, vaikka mittareiden huoltovastuu vaihtuukin.

Forssan kaupungin ympäristötarkastaja Erja Klemelä huomauttaa, että vedenkorkeusmittarit ovat automaattisia, joten data säilyy luotettavana jatkossakin. FL

Vastuu siirtyy ainakin näille tahoille

Ainakin seuraavat tahot ottavat vastuulleen alueensa vedenkorkeusmittareiden huollon:

Heinijärven Suojelu ry

Jänijärven Seudun Suojeluyhdistys

Ilmettyjoen ja Vähä-Ilmettyjärven vesioikeudellinen yhteisö

Pyhäjärven-Kuivajärven Suojelu ry

Pehkijärvi-yhdistys

Forssan kaupunki (Kuhalankosken padon yläpuolinen mittari)

Uusimmat

Näkoislehti

8.7.2020

Fingerpori

comic