Lounais-Häme

Vastuullisesta työstä 2300 euroa – Lastentarhanopettajien mitta täyttyi

-Lastentarhanopettajat ovat joustaneet vuodesta toiseen. Nyt tuli raja vastaan, toteaa jokioislainen lastentarhanopettaja Marjo Ramstadius.

Hän nousi lauantaiaamuna Jokioisten torilta bussiin, joka vei joukon Forssan seudulla työskenteleviä lastentarhanopettajia Helsinkiin mielenosoitukseen. Mielenosoituksessa lastentarhanopettajat vaativat palkkaa, joka vastaa heidän työnsä vaatimustasoa.

-Lastentarhanopettajan palkka ei ole juuri kehittynyt vuosikymmeniin, vaikka työn vastuullisuus ja vaativuus ovat kasvaneet huimasti, jokioislainen lastentarhanopettaja Leena Simola sanoo.

Hän luettelee listan vaatimuksia, joita nykyiseltä lasten varhaiskasvatukselta vaaditaan.

Sitten hän sanoo palkkansa.

Se on 2366 euroa kuukaudessa.

 

Palkka vaihtelee hieman Forssan seudun kunnissa, mutta on kuitenkin pääosin juuri se minimi, joka työehtosopimuksessa mainitaan.

-Kun olen puhunut palkasta tuttavilleni, he ovat yllättyneet siitä, miten pieni se on, Marjo Ramstadius kertoo.

Hänen mukaansa erityisesti pienten lasten vanhemmat osaavat arvostaa lastentarhanopettajan työtä ja olisivat todennäköisesti valmiita kasvattamaan palkkoja siitä huolimatta, että ne otetaan verorahoista.

-Me olemme niitä, jotka kärsivät myös kilpailukykysopimuksesta. Lomarahan leikkaaminen 30 prosentilla tuntuu näissä palkoissa, jokioislainen lastentarhanopettaja Minna Heinämäki jatkaa.

Lastentarhanopettajat uskovat, että merkittävä syy pieneen palkkaa on se, että ala on naisvaltainen ja siksi vähemmän arvostettu. Yleisesti ajatellaan, että lastentarhanopettajan työ on kutsumusammatti, jossa palkalla ei ole merkitystä.

-Me saamme kyllä työstämme iloa, mutta se ei riitä vuokranmaksuun, Ramstadius sanoo.

 

Lastentarhanopettajat ovat järjestäneet tänä vuonna jo kaksi mielenosoitusta, jotka ovat kuitenkin vain osa palkkataistelua.

Ensi viikon perjantaina kunnat joutuvat varautumaan siihen, että joukko lastentarhanopettajia jättää palkankorotuspyynnön. Jokaisen pyyntö on 3000 euroa kuukaudessa. Se on monen lastentarhanopettajan mielestä sopiva kuukausipalkka, jos verrataan työn vaatimustasoon.

-Lastentarhanopettajista voi tulla vielä pulaa. Pienen palkan vuoksi moni jatkaa luokanopettajan opintoihin. Ei meitä täällä Forssan seudullakaan liikaa ole, Leena Simola sanoo. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti