Lounais-Häme

Vatsatauti koettelee jokakeväiseen tapaan

Vatsatauti ei ole tänä keväänä yltynyt epidemian mittoihin Lounais-Hämeessä.

Tautitapauksia on ilmennyt enenevissä määrin muutaman viikon aikana, mutta mihinkään poikkeustoimiin ei ole tarvinnut ryhtyä.

-Osastoilla tai asumispalveluyksiköissä ei ole tarvinnut tehdä eristyksiä tai muitakaan toimenpiteitä, taudit ovat olleet yksittäistapauksia.

-Emme ole myöskään lähteneet selvittämään, mistä taudinaiheuttajasta tapauksissa on kyse, koska sillä ei yksilön hoidon kannalta ole merkitystä. Jos asia selviää, on potilas siihen mennessä jo parantunut, Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän vt. perusterveydenhuollon palvelualueen johtaja Arto Honkala huomauttaa.

Alkuvuodesta norovirus levisi epidemiana eri puolilla Suomea, mutta peloista huolimatta tauti ei ole Lounais-Hämeessä levinnyt tavallista laajemmin.

Maakuntarajan toisella puolella tilanne on niin ikään rauhallinen. Someron johtavan lääkärin Teuvo Jokisen mukaan Somerolla tilanne on ollut koko tämän vuoden suhteellisen stabiili.

-Joitakin yksittäistapauksia tulee silloin tällöin, mutta ei mitään epidemiaan viittaavaa. Terveyskeskuksen osastoilla, vanhainkodeissa ja palveluasumisessakin on säästytty enemmiltä taudeilta.

Forssalaisessa Asemanpuiston lääkärikeskuksessa vatsatautipotilaita on käynyt tasaiseen tahtiin pitkin alkukevättä. Potilaiden oireet ovat vaihdelleet, eikä mitään yksittäistä piikkiä tai epidemiaa ole ollut nähtävissä.

-Toisilla tulee yläpäästä, toisilla alapäästä ja osalla molemmista. Myös kuume ja sairastamisen kesto vaihtelee, työterveyshoitaja Katariina Orelma tiivistää.

Taudin leviämisen välttämiseksi Orelma suosittelee kahden päivän varoaikaa oksentamisen tai ripuloinnin päätyttyä.

-Eritteistä tauti tehokkaimmin tarttuu, mutta viime aikoina on pohdittu noroviruksen tarttuvan todennäköisesti myös ilmateitse – niin helposti se tuntuu leviävän.

Päiväkodinjohtaja Kirsi Laakso Forssan Axelin eskarista lähestyi tällä viikolla vanhempia Wilman välityksellä, vaikka vatsatautia ei eskarissa poikkeuksellisen laajasti olekaan esiintynyt.

-Muistutin viestissä käsien pesun tärkeydestä eskariin tullessa ja kotiin saapuessa. Me huolehdimme kaikesta siinä välissä.

-Lisäksi muistutin pitämään kaksi oireetonta päivää. Sellaista tautia on ollut liikkeellä, että oireista on päivän tauko ja sitten se tekee comebackin, Laakso huomauttaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic