Lounais-Häme

Vauhdikkaat metsäkoneet kestävyystestissä

 

Forssan seudun metsissä jylläävät lauantaina vauhdikkaat metsäkoneet.

Forssan Moottoriseuran järjestämä moottoripyörien endurokisa houkuttelee peräti 232 kuljettajaa kilpailuun, jossa tavoitellaan myös SM-sarjan ja Suomen cupin pisteitä.

Forssalla on perinteitä moottoripyöräkilpailujen isännöimisestä etenkin maaradan, mutta myös trialin, jääspeedwayn ja katuratakisojenkin osalta. Endurokisojakin Forssassa on järjestetty, mutta kun edellisistä kisoista on aikaa melkein 30 vuotta, voi lauantain tapahtumaa nimittäin lähes ennennäkemättömäksi.

Kisassa ajetaan kansallisten luokkien lisäksi nuorten eli U20-sarjan SM-osakilpailu sekä naisten W-cupin ja veteraanien V-cupin osakilpailut.

Naisten cupia johtaa Marita Nyqvist, joka saa Forssassa kovan vastuksen enduron naisten luokan Euroopan mestarista Sanna Kärkkäisestä.

Veteraanien V40-luokkaan on ilmoittautunut muun muassa entinen ammattikuljettaja Petteri Silván.

Yleisen sarjan ennakkosuosikiksi voi nimetä kotimaisen enduron kuninkuuskisan, Päijänteen ympäriajon tänä ja toissa vuonna voittaneen vantaalaisen Antti Hellstenin, joka on ajanut myös lajin MM-sarjaa.

Isäntäseuraa Forssan Moottoriseuraa edustaa pyörän satulassa kahdeksan kuskia ja järjestelytehtävissä viitisenkymmentä talkoolaista.

 

Kilpailun maastokokeet sisältävät keinotekoisia esteitä, hitaampaa ja teknisempää pätkää sekä myös vauhdikasta pururadan pohjaa eli jokaiselle jotakin.

Kierroksen varrella on kolme maastokoetta, joista yksi Pilvenmäellä, toinen Kiimassuon lähistöllä ja kolmas Ratastien vieressä Viksbergissä Rytökallion ja vesitornin maastossa.

Yleisömaastokokeet sijaitsevat Pilvenmäen raviradan parkkipaikalla sekä Ratastien alueella. Pilvenmäen maastokokeella on keinotekoisia esteitä, kuten tukkeja ja ontelolaattoja.

Ratastien maastokoe sisältää niin kivikkoa kuin vauhdikasta Viksbergin vanhan pururadan pohjaakin. Ratastien maastokoe päättyy vesitornin mäkeen, josta kuljettajat näkyvät pitkältä matkalta.

Vaativimmat luokat ajavat kolme kierrosta eli yhdeksän maastokoetta. Kierros kestää siirtymineen noin kaksi ja puoli tuntia, joiden välillä kuskit pitävät huoltotauot kilpailun lähtö- ja maalipaikalla Autokeitaalla.

Siirtymäosuudet kulkevat Vatikallion ja Tapanin maastojen lisäksi myös Forssan keskustan läpi, jossa kuskit ajavat mm. Linikkalankadun, Hämeentien ja Yhtiönkadun kautta.

Ensimmäinen lähtijä starttaa kello 9. Pilvenmäen maastokoe alkaa noin kello 9.15, Mäki-Tulokkaan maastokoe Kiimassuon lähellä 9.30 ja Ratastien koe Rytökalliolla kello 10.30.

Enduroa tehdään tutuksi jo perjantaina, kun Pilvenmäen maastokokeella raviradan parkkipaikalla järjestetään kaikille avoin ja ilmainen lajiesittelypäivä kello 9-11. Enduroa esittelevät entinen MM-kuljettaja Marko Tarkkala ja Suomen moottoriliitosta Tomi Konttinen. FL

 

 

 

 

Tietoa joka tuutista
Endurossa kilpailun tarkoituksena on testata ajajien ja pyörien kykyä selviytyä reitistä aikataulun puitteissa sekä nopeutta erillisillä maastoon merkityillä maastokokeilla. Reittiin kuuluu usein myös siirtymiä yleisessä liikenteessä.Kuljettajat vastaavat itse moottoripyörien huollostaEnnakkotutustuminen reittiin on sallittua vain jalkaisin ja reitti on kilpailua edeltävät viikot harjoittelukiellossa.Forssan endurokisan reitin esittelyvideota on katsottu YouTubessa jo lähes 26 000 kertaa ja video on saanut kansainvälistäkin huomiota. Video löytyy osoitteesta: https://www.youtube.com/watch?v=sSssBujOvdsYleisöopastusta löytyy Forssan Moottoriseuran nettisivuilta.Kilpailua voi seurata lauantaina myös kisaradiosta taajuudelta 92.800 mhz.

Uusimmat

Fingerpori

comic