Lounais-Häme

Vaulammin kevyen liikenteen väylälle suunnittelurahaa

Läheltä piti, mutta Jokioisten kunnanvaltuusto onnistui nuijimaan ensi vuoden talousarvion läpi yksimielisesti ja äänestyksittä. Puhuttanein ja lähimpänä äänestystä oli Vaulammin kevyen liikenteen väylän suunnittelu ja rakentaminen, mutta neuvottelutauolla saatiin suunnitteluraha kirjautettua budjettiin sopuisasti.

Vaikka nykyisen valtuuston kausi jatkuu poikkeuksellisesti vielä viitisen kuukautta ensi vuoden puolelle, oli vuoden viimeisessä kokouksessa jo luopumisen tuntua. Puheenjohtaja Jorma Hacklin (sd.) naureskeli jo itsekin omalle toiminnalleen. Talousarviokäsittelyyn hän lähti niin innokkaasti, että unohti yleiskeskustelun ryhmäpuheenvuorot. Puheenvuorot saatiin kuitenkin pidetyiksi, eli mitään vahinkoa ei tapahtunut.

Sekä Sakari Raiskio (kesk.), Martti Esala (kok.) että Pauli Myllyoja (vas.) kiittelivät kunnan onnistunutta taloudenpitoa. Myös lautakuntien ja eri hallintokuntien virkamiehineen todettiin tehneen ensi vuoden talousarvion valmistelussa hyvää työtä.

-Nyt aletaan olla taas lähellä kunnan velkatavoitetta, joka on ollut 3000 euroa asukasta kohden. Vaikka velkaa isojen hankkeiden myötä tuli lisää, sitä on onnistuttu lyhentämään, Raiskio kiitteli.

Vuosille 2010-2017 laadittu talouden tasapainottamisraportti keräsi myös kiitosta.

-Ttr on hyvä esimerkki siitä, miten suunnitelmatalous toimii. Paljon on budjetissa arvosteltavaakin, esimerkiksi hyky on toiminut aika ikävällä tavalla, kun esimerkiksi Intalankartanon pyykkipalvelu ulkoistettiin, Myllyoja sanoi.

Myllyojaa huolestutti myös Tietotalon tilanne, kulujen sijaan siitä olisi alettava saada tuottoja tai ainakin toiminnalla kulut katetuiksi.

Martti Esala listasi Jokioisten onnistumiset neljään kohtaan: Veroprosentti on ollut korkeampi kuin Tammelassa, kouluratkaisut on jo tehty, jokioislaisten keskimääräinen tulotaso on selvästi korkeampi kuin naapurikunnissa ja valtionosuudet ovat säilyneet kohtuullisen hyvinä.

-Tammela ottaa nyt meitä kiinni veroprosentissa ja vasta miettii kouluratkaisujaan, Esala huomautti.

Rami Lehtinen (kesk.) esitti, että talousarvioon varattaisiin 50000 euroa Vaulammin kevyen liikenteen väylän suunnitteluun ja seuraavalle vuodelle 150000 sen rakentamiseen. 50000 euroa hän olisi siirtänyt kylien viemäröintihankkeesta. Matti Könkö (kesk.) kannatti Lehtisen esitystä. Vihreiden Leena Puura oli Lehtisen linjoilla, mutta esitti rahan ottamista rantabulevardin rakentamisesta sekä maa- ja vesialueiden hankinnasta. Tämän jälkeen Lehtinen pyörsi esitystään rahansiirron osalta ja kannatti Puuran esittämää vaihtoehtoa.

Antero Suonpää (kesk.) kyseli, mitä kevyen liikenteen väylän eteen jo on tehty tai suunniteltu. Kunnanjohtaja Jarmo Määttä selvitty, että väylää on suunniteltu kunnan omana työnä ilman konsulttiapua ja samalla pohdittu väylän rakentamista yhtä aikaa vesi- ja viemärilinjojen rakentamisen kanssa.

Keskustelutauolla esityksistä löytyi sopu, ja Vaulammin väylä sai ensi vuodelle 50000 euron suunnittelumäärärahan yksimielisesti maa- ja vesialueiden investointirahoista sekä varauksen 150000 eurosta väylän rakentamiseen vuodelle 2018.

Jokioisten valtuusto on ensi vuoden kunnallisvaalienkin jälkeen 27-jäseninen.

Valtuusto kuittasi loppuun käsitellyksi Jokioisten Vasemmistoliiton valtuustoaloitteen liukuesteiden hankkimisesta yli 65-vuotiaille sekä heijastinliivien hankkimisesta alle 10-vuotiaille jokioislaisille. Heijastinliivejä todettiin kunnassa olevan tarpeeksi, koska eri yhdistykset ja muut tahot ovat niitä vuosien varrella lahjoittaneet ja kunta on täydentänyt tarvetta omin hankinnoin.

Kunnanhallitus päätti marraskuussa, että liukuesteet hankitaan kaikille yli 70-vuotiaille kuntalaisille. Jakelun, sovituksen ja tarvittavan käyttöopastuksen hoitaa Jokioisten apteekki. Aloitteen tekijöistä Pauli Myllyoja huomautti, että ikärajana olisi hyvin voinut olla alun perin esitetty 65 vuotta. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic