Lounais-Häme Jokioinen

Vaulammintielle kevytväylä vuonna 2022? – Tiesuunnitelma kiinnosti yleisöä

Kevyen liikenteen väylän tiesuunnitelma koskee noin 30 kiinteistöä, joiden maiden kautta se tulisi kulkemaan.
Matti Vuolamo Destia oy:ltä ja Mari Ahonen Uudenmaan ELY-keskuksesta esittelivät Jokioisten kunnantalolla Vaulammintien kevyen liikenteen väylän tiesuunnitelmaa. Kuva: Tapio Tuomela
Matti Vuolamo Destia oy:ltä ja Mari Ahonen Uudenmaan ELY-keskuksesta esittelivät Jokioisten kunnantalolla Vaulammintien kevyen liikenteen väylän tiesuunnitelmaa. Kuva: Tapio Tuomela

Jo vuosien ajan toivotun Vaulammintien kevyen liikenteen väylän tiesuunnitelmaa esiteltiin yleisölle Jokioisten kunnantalolla keskiviikkona. Yleisötilaisuus keräsi valtuustosalin täydeltä kiinnostuneita, joilla oli myös tilaisuus esittää suunnitelmasta omat kommenttinsa.

– Kevyen liikenteen väylän rakentamisesta ei ole vielä tehty päätöstä, mutta jos hanke toteutuu, rakentamistyöt voivat alkaa aikaisintaan vuonna 2022, kertoivat tiesuunnitelmaa yleisötilaisuudessa esitelleet projektipäällikkö Mari Ahonen Uudenmaan ELY-keskuksesta, Jokioisten kunnan kehitysinsinööri Emilia Naatula ja projektipäällikkö Matti Vuolamo Destia oy:ltä.

Tiesuunnitelma käsittää jalankulku- ja pyöräilyväylän maantielle 2804 eli Vaulammintielle. Suunnitelman mukaan Jokioisten ja Vaulammin välille tulee kevyen liikenteen väylää noin neljän kilometrin verran. Suunniteltu jalankulku- ja pyöräilyväylä liittyy Vaulammintien itäpäässä olemassa olevaan jalankulku- ja pyöräilyväylään ja länsipäässä Jokioisten Muototeräs oy:n liittymään.

– Vaulammintie on valtion omistama tie, mutta sen kevyen liikenteen väylän rakentaminen ei kuitenkaan kuulu valtion kärkihankkeiden joukkoon. Näin ollen valtio ei rahoita hanketta, vaan Jokioisten kunta vie sitä eteenpäin omalla kustannuksellaan. ELY-keskus on mukana varmistamassa, että hankkeessa edetään annettujen ohjeiden mukaisesti, Ahonen sanoi.

Lue myös: Toivotun kevyen liikenteen väylän suunnittelu käynnistyy, Vaulammin väylän aikataulu on avoinna

Jokioisten kunnanhallitus valitsi tänä keväänä Vaulammintien kevyen liikenteen väylän tiesuunnitelman tekijäksi Destia oy:n. Tiesuunnitelman on tarkoitus valmistua vuoden loppuun mennessä, minkä jälkeen se asetetaan 30 vuorokaudeksi virallisesti nähtäville ja siitä voi jättää vielä muistutuksia.

– Destian tehtävänä on myös arvioida se, mitä kevyen liikenteen väylän rakentaminen tulee maksamaan, Naatula sanoi.

Vuolamon arvion mukaan rakentaminen maksaa kaikkiaan noin miljoona euroa.

Kevyen liikenteen väylän tiesuunnitelma koskee noin 30 kiinteistöä, joiden maiden kautta se tulisi kulkemaan. Kiinteistönomistajia ja myös muita hankkeesta kiinnostuneita mietityttikin muun muassa se, miten kevyen liikenteen väylä vaikuttaisi alueen asuntojen arvoon.

– Kevyen liikenteen väylä on tarpeellinen ja turvallinen reitti jalankulkijoille ja pyöräilijöille. Vaulammintien varressa on kuitenkin ahdasta, ja jos kiinteistöistä lohkotaan maa-alueita, asunnot voivat menettää arvoaan, Pentti Kirkkola pohti.

Outi Vesakoski oli sitä mieltä, että kevyen liikenteen väylä päinvastoin nostaa asuntojen arvoa.

– Alueelle voi muuttaa uusia lapsiperheitä, kun kevyen liikenteen väylää pitkin pääsee pyöräilemään tai kävelemään esimerkiksi harrastuksiin.

Sanna Sinkko kertoi kannattavansa kevyen liikenteen väylää turvallisuuden vuoksi.

– Meillä on 10-vuotias poika, eikä ole hyvä, että hän joutuu kulkemaan rekka- ja muun autoliikenteen seassa. Toisaalta väylä lohkaisee tontistamme aimo osan, joten toivottavasti väylän linjausta voitaisiin siirtää kauemmaksi, Sinkko pohti. FL

Uusimmat

Näkoislehti

2.7.2020

Fingerpori

comic