Lounais-Häme Forssan seutu

Vauvakato vaivaa Forssan seutua – ”Pohjanoteeraus on saavutettu”

Ypäjän tilanne on huolestuttava, sillä vauvoja syntyi viime vuonna vain kahdeksan.
Tero ja Elina Tenhunen ja lapset Veera (takana seisomassa), Roope (isän sylissä), Venla, Aleksi ja Eveliina viihtyvät hyvin Jokioisilla. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tero ja Elina Tenhunen ja lapset Veera (takana seisomassa), Roope (isän sylissä), Venla, Aleksi ja Eveliina viihtyvät hyvin Jokioisilla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Vauvakato vaivaa Forssan seutua, sillä syntyvyys on pudonnut seudun kunnissa viime vuosina rajusti. Forssassa, Humppilassa, Jokioisilla, Tammelassa ja Ypäjällä syntyi viime vuonna yhteensä 194 vauvaa, kun vuosina 2015 ja 2016 määrä oli vielä 242.

Vuonna 2017 syntyi 208 vauvaa, ja vuonna 2018 lapsia tuli maailmaan 209. Vaikka syntyvyyden lasku aiheuttaakin huolta, Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän terveyden edistämistyön päällikkö Laila Mäki-Kerttula uskoo, ettei suuntaus enää jatku tästä alaspäin.

– Pohjanoteeraus on nyt saavutettu. Kolmen viime vuoden aikana vauvoja on syntynyt seudun kunnissa vuosittain yhteensä noin 200, joten määrä ei ole laskenut enää aivan viime vuosina. Uskon, että syntyneitä on seudun kunnissa myös tulevaisuudessa noin 200 vuodessa, Mäki-Kerttula arvioi.

Forssassa syntyi 105 vauvaa

Syntyneiden määrät on kerätty terveydenhoitajilta. Forssassa syntyi viime vuonna 105 vauvaa, mikä oli viisi enemmän kuin vuonna 2018. Vuonna 2017 syntyi 110 vauvaa. Pudotus on ollut suuri verrattuna vuoteen 2016, jolloin syntyneitä oli 136. Vuonna 2015 uusia forssalaisia syntyi 128.

– Aika näyttää, mutta arvelen, ettei Forssan syntyvyys laske enää lähivuosina kovinkaan paljon vaan vauvoja syntyy vuosittain noin sata, Mäki-Kerttula sanoo.

Tammelassa maailmaan tuli viime vuonna 37 uutta lasta, kun heitä oli vuonna 2018 ennätysmäisen paljon eli 50. Vuosina 2015–2017 syntyneitä oli vuosittain 40–44, ja Mäki-Kerttula arvioi, että Tammelaan syntyy myös lähivuosina noin 40 lasta vuodessa.

Jokioisilla syntyi viime vuonna 31 vauvaa. Eveliina Tenhunen on yksi heistä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jokioisilla syntyi viime vuonna 31 vauvaa. Eveliina Tenhunen on yksi heistä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jokioisilla syntyneitä oli viime vuonna 31, ja määrä oli vuosittain 30–34 vuosina 2016–2018. Vuonna 2015 oli hyvä vauvavuosi, kun syntyneitä oli 43.

Ypäjällä syntyneitä oli vain kahdeksan

Humppilaan saatiin viime vuonna 13 vauvaa, ja määrä on ollut viime vuosina vuosittain 13–16. Ypäjän tilanne on huolestuttava, sillä vauvoja syntyi viime vuonna vain kahdeksan. Neljänä edeltävänä vuotena syntyneitä oli vuosittain 12–17.

– Ypäjä ja Humppila ovat niin pieniä kuntia, että vuosittainen vaihtelu näkyy selvästi syntyvyysluvuissa. Todennäköisesti vuosittain syntyvien vauvojen määrä pysyy molemmissa kunnissa lähivuosina hieman yli kymmenessä.

Mäki-Kerttula toteaa, että syntyvyyslukuja voivat hieman piristää seudun kuntiin mahdollisesti tulevat kiintiöpakolaiset.

– Maahanmuuttajilla on usein isot perheet, ja he saattavat hankkia myös lisää lapsia.

Työpaikkoja tarvitaan

Työpaikkojen puute on Mäki-Kerttulan mukaan yksi tekijä, joka laskee syntyvyyttä Forssan seudulla.

– Jos työpaikkaa ei löydy, nuoret eivät muuta seudulle tai palaa takaisin opiskelujen jälkeen. Julkisen liikenteen yhteyksiä suuriin kaupunkeihin pitäisi myös parantaa, jotta nuoret perheet asettuisivat Forssan seudulle. Muuten Forssan seutu tarjoaa lapsiperheille mukavan asuinympäristön, mutta ilman työmahdollisuuksia nuoria perheitä on vaikea houkutella seudulle.

Syntyvyyden lasku on valtakunnallinen trendi. Mäki-Kerttula toteaa, että myös medialla on iso rooli siinä, miten myönteisesti lasten hankkimiseen suhtaudutaan.

– Julkisuudessa puhutaan usein siitä, miten rankkaa lapsiperheiden elämä on. Olisi hyvä tuoda esille myös se, että lapsista ja lastenlapsista on paljon iloa. FL

Luitko tämän? Vuoden ensimmäisenä päivänä syntyneen vauvan perhe tuli maakuntarajan takaa Akaasta

Lue myös:

Kysyimme, millä eri tavoin Suomen matala syntyvyys muuttaa yhteiskuntaa – Alokkaiden ja oppilaiden määrä laskee, mutta vauvamäärässä piilee myönteinen yllätys

Eläketurvakeskuksen ennuste: Osa matalasta syntyvyydestä saattaa selittyä lasten saannin lykkäämisellä

Uusimmat

Näkoislehti

8.7.2020

Fingerpori

comic