Lounais-Häme

Väylänhoito ei edellytä kaavoitusta

Kenen vastuulla on talvikunnossapito jalkakäytävällä? Entä yleiseksi kulkuväyläksi muodostuneella polulla, jota ei ole merkitty kaavaan?

Näistä asioista on epätietoisuutta taloyhtiöiden hallituksissakin joten ei ihme, että tavalliset kuntalaiset ovat ihmeissään. Forssan kaupungin kunnallistekniikan päällikkö Tero Tiensuu kertoo, että yhteydenottoja tulee lähinnä siitä, miksei joillakin kulkuväylillä ole kunnossapitoa.

-Haasteita näihin tilanteisiin tuovat vastuukysymykset, kun jotain tapahtuu. Kutomon alueen kevyen liikenteen väylän kunnossapidosta vastaa Renor, sillan käy huoltamassa kaupunki, Tiensuu kertoo esimerkin.

-Renor ei sitä voisi edes huoltaa, koska kunnossapitoa ei ole kilpailutettu, hän jatkaa.

Forssassa on useampi kulkuväylä, joilla ei ole kaavamerkintää, mutta kaupunki hoitaa sen talvikunnossapidon. Kaikki puistokäytävät ovat tällaisia, esimerkiksi Frankinkadulta Klemelänkadulle johtavaa väylää ei ole merkitty kaavaan. Samoin on kaupungintalon ja Räynynojan välissä menevän väylän tilanne.

Oma lukunsa on kaupungintalon piha-alue, joka kaupungingeodeetin näkökulmasta on yksityistä piha-aluetta siinä kuin jonkun omakotitalon pihakin, mutta infrapalveluiden näkökulmasta kyse on tieliikennelain mukaisesta yleisestä liikennealueesta.

-Kaupungintalon piha-alueen kunnossapito tulee tilapalveluna vuosiurakoitsijalta, kaupunki ei sitä hoida.

Kaupunki sulki Augustiinan päiväkodin ja niin sanotun Pohjolan talon välistä menneen kapean kulkuväylän, jota ei ole merkitty kaavaan. Käytävä liitetään päiväkodin piha-alueeseen ja nykyisin kulku Keskuskoululta kaupungille tapahtuu päiväkodin toiselta puolelta menevän virallisen kulkureitin kautta.

-Se on kapea ja siksi hankalasti hoidettava väylä. Lisäksi korvausasiat ovat sen osalta hankalia, jos jotain sattuu. Liikenneturvallisuudenkin kannalta on parempi, että koululaisilla on yksi suojatie, jota pitkin ylittää Koulukatu. Siksi käytävä oli helpointa sulkea, Tiensuu sanoo.

Forssan kaupunki hoitaa Tiensuun mukaan joidenkin yksityisteiden kunnossapitoa tilauksesta. Infrapalveluilla ei Tiensuun mukaan ole hoidettavanaan ainuttakaan kiinteistön pihaa.

Esimerkiksi sulku-uhan alla olleen, Viksbergiä halkovan kulkukäytävän kunnossapito on taloyhtiöiden vastuulla, eikä kaupunki ole sitä halukas hoitamaan. Lain mukaan kiinteistöjen edustalla olevien jalkakäytävien kunnossapidosta vastaa maanomistaja eli taloyhtiö. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic