Lounais-Häme

Veden värejä, muotoja, merkityksiä

On juomavettä, pesuvettä, pyhää vettä, vesivoimaa ja vesiteitä. Niin, ja vesisotia, kuinkas muuten. Veden voi näin ollen määritellä monimerkitykselliseksi tekijäksi.

Merja Isotalo muistuttaa Forssan Luonnonhistorialliseen museoon ripustamassaan näyttelyssä siitäkin, että me ihmiset koostumme keskimäärin 65-prosenttisesti vedestä, ja että jo parin prosentin menetys siitä käy meille vaaralliseksi.

Nimekseen Valtamerestä pisaraan – veden värejä, muotoja, merkityksiä saanut näyttely tuo esille asian valokuvin ja tekstiksi puetuin sanoin. Tuloksena on kattava tietoisku aiheen parista. Tekijä toteaa tiedostaneensa nuoresta pitäen ympäristöasioista huolta tunteneena ihmisenä veden sekä tärkeäksi että mielenkiintoiseksi elementiksi.

-Mutta, kun ryhdyin valmistelemaan tätä näyttelyä, minulle selvisi aivan uudella tavalla veden todellinen olemus ja merkitys elämällemme, hän huomauttaa.

Näyttelyn 35 valokuvaa ilmentävät veden olemusta niin valtameren jyhkeiden aaltojen, herkkien sadepisaroiden ja jääkiteiden, lumen talvella peittämien maisematutkielmien sekä niin pakkassumujen kuin auringon punahehkuiseksi värjäämien tunnelmienkin välityksellä. Pääteltävissä on, että Merja Isotalo havainnoi maailmaa uskollisesti kameran etsimen läpi.

-Aktiivinen kuvaamiseni alkoi ahkerasti valokuvanneen isäni kameralla teini-ikäisenä. Saatuani oman kameran, rahan riittävyys rajoitti kuvaamista sekä kuvien tekemistä. Lopulta digikuvaaminen muutti tilanteen ja nyt kamerat kulkevat mukanani kaikkialla, hän toteaa.

Valtamerestä pisaraan -näyttelyn aineistoakin on kertynyt maantieteellisesti Suomen lounaisrannikolta ja -saaristosta, Helsingin edustan ja Saimaan sekä Suomen Lapin kautta Pohjoisen Jäämeren rannoille aina Lofoottien saaristoa myöten. Loimijokeakaan forssalainen kulttuurivaikuttaja ei ole esille ripustamissaan teoksissa unohtanut.

Merja Isotalo luonnehtii vettä kiinnostavuutensa ja monimuotoisuutensa ohella elementiksi, jonka kuvaaminen pitää sisällään omat haasteensa.

-Periaatteeni on päästä kuvissani mahdollisimman lähelle kuvanottohetkellä vallitsevaa todellisuutta.

Idea näyttelystä ja päätös aiheeseen tarttumisesta syntyivät Suomen tietokirjailijoiden jäsentapaamisessa Hämeenlinnan kirjastossa.

-Siellä tuli puhe pohjoismaisen ministerineuvoston vuodelle 2016 valitsemasta vesi- ja luonto-teema-aiheesta. FL

Merja Isotalon Valtamerestä pisaraan – veden värejä, muotoja, merkityksiä -näyttely on esillä Forssan Luonnonhistoriallisessa museossa 29. toukokuuta asti. Paikka on auki keskiviikkoisin, perjantaisin ja sunnuntaisin kello 13 – 17.

Uusimmat

Fingerpori

comic