Lounais-Häme

Vedenkäytön rajoitukset eivät koske forssalaisia – pohjaveden korkeudet normaalitasolla

Muun muassa Kauhajoen Vesihuolto oy kehotti tiistaina asiakkaitaan käyttämään vesijohtovettä toistaiseksi harkiten eli välttämään nurmikkojen ja piha-alueiden kastelua, autojen pesua sekä muuta vastaavaa.

Forssassa tilanne on huomattavasti parempi.

-Forssan vesihuollon alueella on normaali tilanne. Yhdellä vedenottamolla pohjaveden pinta on metrin korkeammalla ja toisessa 40 senttiä korkeammalla mitä viime vuonna tähän aikaan eli ei ole tarvetta vedenkäytön rajoittamiseen, Forssan vesihuoltoliikelaitoksen työpäällikkö Jarmo Viitanen kertoo.

Koko Suomessa pohjaveden pinnat ovat Ympäristökeskuksen mukaan keskimäärin vielä 5–30 senttimetriä korkeammalla verrattuna viimeisimpään merkittävään kuivuusjaksoon, joka vaikutti yhdyskunnan vedenhankintaan vuosina 2002–2003.

Runsasluminen talvi paransi tämän vuoden pohjavesitilannetta, jonka ansiosta tilanne ei ole kehittynyt kesän aikana huonommaksi.

-Vuosi ei ole poikennut aikaisemmista, mutta jos lokakuulle asti on kuivaa niin pohjavedet varmasti laskevat, Viitanen pohtii.

 

Vuosina 2002–2003 oli poikkeuksellisen kuivaa, jolloin ihmisten vedenkäyttöä jouduttiin rajoittamaan ympäri Suomea.

-Niistä vuosista tuli paljon opittua ja tehtiin paljon tilanteen parantamiseksi. Silloin oltiin aika housut kintuissa. Sen jälkeisten tehtyjen toimien jälkeen ongelmia ei pitäisi enää tulla, Ympäristökeskuksen hydrogeologi Mirjam Orvamaa vakuuttaa.

Orvamaan mukaan vesilaitoksilla on nykyään niin suuret volyymit, ettei samanlaista pulaa vedestä enää synny.

-Myös Euroopan Unionin sääntelyn mukaan kunnilla tulee olla varautumissuunnitelma mitä sellaisessa tilanteessa tehdään, mutta surullista on, että kaikissa kunnissa sitä ei ole huomioitu, Orvamaa harmittelee.

Forssan varautumissuunnitelma perustuu naapurikuntien apuun. Forssassa tehdään myös jatkuvasti tutkimuksia varavedenottoa varten.

-Saamme Jokioisilta ja Tammelasta vettä tarpeen vaatiessa. Jos molemmilta loppuu myös vedet, niin sitten varmaan joudumme myös turvautumaan rajoittamiseen, Viitanen sanoo.

Forssan ympäristöpäällikkö Niina Salminen-Åbergin mukaan Forssan pohjavesivarat ovat luonnostaan niin suuret, ettei kuivuus pääse nopeasti yllättämään.

-Kuivuusvuosinakaan 2000-luvun alussa ei muistaakseni jouduttu kauheasti säännöstelemään veden kulutusta, Salminen-Åberg muistuttaa.

 

Kaivot eivät koske vesihuoltoliikelaitosta eikä kaivojen uudelleentäyttämiseksi ole pitkäaikaista ratkaisua, mikäli kaivoista vesi loppuu.

Vedenkorkeuden ylläpitäminen kaivossa on tärkeää, sillä kaivojen vedenlaatu saattaa kärsiä alhaisista vedenpinnoista. Veden rauta- ja mangaanipitoisuudet nousevat usein vesimäärän pienentyessä.

– Yksityisihmisten kaivoille ei voi juuri mitään tehdä. Kannettu vesi ei kaivossa kovin hyvin pysy eli siitä ei ole paljon apua, Salminen-Åberg huomauttaa.

Vuonna 2003 hätä keksi keinot ja kaivojen täyttämiseksi kehitettiin muovinen kaivokassi, johon mahtui 2000 litraa vettä. Muovin ansiosta kannettukin vesi pysyi kaivossa pitkään. FL

 

Pelastuslaitos ei toimita vettä kaivoihin

Aiemmin pelastuslaitos toimitti vettä esimerkiksi kaivoihin ja uima-altaisiin korvausta vastaan.

1.7.2014 voimaan astunut tavarankuljetuksen laki muutti tilanteen.

Lain mukaan jos tavaraa eli tässä tapauksessa vettä kuljetetaan rahallista korvausta vastaan, pitää palokunnan autossa olla liikennelupa ja palokunnassa ammattipätevyyden omaava henkilö, joka vastaa luvanvaraisesta liikenteestä. Auto pitää olla myös rekisteröitynä luvanvaraiseen liikenteeseen.

Tavarankuljetuksen lain lisäksi 10.9.2014 alkaen pelastusajoneuvoa ei ole voinut käyttää muihin kuin pelastustoimen tehtäviin ilman raskaan ajoneuvon ammattiajolupaa.

Pahimmissa tilanteissa vedenkuljetus voidaan kuitenkin tulkita hätätapaukseksi, joka kuuluu pelastuslaitoksen normaalitehtäviin.

Uusimmat

Fingerpori

comic