Lounais-Häme Ypäjä

Vedenlaatu puhuttaa Palikkalassa

Rauta ja mangaani olleet ongelmana. Vedenottamoiden saneerausten uskotaan parantavan juomaveden laatua.
Kirkonkylän vedenottamolle rakennetaan parhaillaan uutta alavesisäiliötä.

Vedenlaatu paranee Ypäjällä paikkakunnan kahteen vedenottamoon tehtävien rakennus- ja asennustöiden myötä. Parhaillaan rakennustyöt ovat meneillään Ypäjänkylän vedenottamolla, jonne rakennetaan uusi alavesisäiliö.

Asukkaat ovat valittaneet heikentyneestä vedenlaadusta etenkin Palikkalan alueella Ypäjällä. Palautteen johdosta vedenlaadun ongelmia puitiin hiljattain myös Ypäjän teknisen lautakunnan kokouksessa.

Rakennettava alavesisäiliö on tilavuudeltaan 300 kuutiometriä. Työ valmistunee vuoden loppuun mennessä. Alavesisäiliöstä vedenottamolle johdettu vesi pumpataan vesijohtoverkostoon. Uuden säiliön rakentamisen on tarkoitus tarvittaessa nostaa vedenpainetta verkostossa.

– Ypäjän vedenottamoissa tehtävien saneeraustöiden on tarkoitus parantaa vedenlaatua, Ypäjän tekninen johtaja Jouko Käkönen kertoo.

Kirkonkylän vedenottamo on Ypäjän päävedenottamo.

Ypäjän tekninen johtaja Jouko Käkönen kertoo, että veden laatua on tutkittu ja se on todettu olevan juomakelpoista.

– Verkostovedestä on otettu vesinäytteet myös Palikkalan alueen kulutuspisteistä ja tutkimustulosten perusteella vesi täyttää verkostovedelle asetetut laatuvaatimukset. Vesijohtoverkostosta voi kuitenkin irrota mangaani- ja rautasakkaa painevaihtelun johdosta, joka tällöin aiheuttaa tilapäisiä, maku ja värimuutoksia verkostoveteen, Käkönen kertoo.

Etenkin Isoniityn vedenottamolta otettujen näytteiden perusteella käyttövedessä on runsaasti rautaa, mikä heikentää veden laatua.

Isoniityn vedenottamorakennukseen asennetaan kaksi raudan suodatinyksikköä ja uusitaan muuta tekniikkaa. Vedenottamon pumput korvataan lisäksi kaivoon asennettavilla uppopumpuilla. Työt on tarkoitus toteuttaa ensi keväänä.

– Saneeraustöiden jälkeen teemme verkostossa peruspuhdistusta. Puhdistustyöt vaikuttavat hetkellisesti veden laatuun. Näistä töistä ilmoitamme yleisölle kuitenkin erikseen julkisesti, Käkönen kertoo.

Tänä ja ensi vuonna vedenottamoille tehtävien saneeraustöiden yhteenlaskettu kustannusarvio on hieman yli 500 000 euroa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

7.8.2020

Fingerpori

comic