Lounais-Häme

Vedet lähtevät laskuun pakkasilla

Vedenkorkeus on noussut Etelä-Suomen järvissä ja joissa talvea ajatellen poikkeuksellisen korkealle.

Lounais-Hämeessä vedenkorkeudet ovat olleet nousutta käytännössä jo lokakuusta lähtien ja vasta luvassa oleva pakkasjakso katkaisee vedenpintojen nousun.

Tammelan Liesjärveltä kotoisin oleva forssalaistunut Liesjärven Suojelu ry:n varapuheenjohtaja Pekka Iso-Herttua sanoo järven vedenpinnan olevan nyt tammikuun ennätyskorkeudessa.

Järvi on jäässä, mutta jään pinnalla on ollut lauhojen säiden takia vettä. Nykyisenä Liesjärven kesämökkiläisenä Iso-Herttua poikkesi mökillään keskiviikkona.

-Jäät ulottuvat korkean vedenpinnan takia nyt laiturin kanteen. Korkean veden takia laitureita on irronnut myös paikoiltaan. Kaikki veneet on varmaan pelastettu rannoilta. Parhaiten vedenpinnan korkeuden havaitsee Vistinkosken padolla, Iso-Herttua sanoo.

Pato erottaa Liesjärven Portaan suuntaan ja Kuivajärveen laskevasta Turpoonjoesta.

-Liesjärveen on nyt kertynyt runsaasti humuspitoisia sulamisvesiä, jotka tummentavat järven veden. Järven vedet kirkastuvat loppukesään mennessä, Iso-Herttua kertoo.

Jäät ovat Iso-Herttuan mukaan niin heikot, ettei niille kannata vielä lähteä. Hän odottaa kunnon pakkasia, jotta jäät vahvistuisivat ja järvelle pääsisi luistelemaan.

 

Jatkuvat vesisateet näkyvät myös Kokemäenjoen virtaamissa. Harjavallassa Kokemäenjoen virtaama on noin 400 kuutiometriä sekunnissa, kun normaalisti viime kuun virtaama on ollut 250 kuutiomerin tasossa.

Kokemäenjokeen Huittisissa laskevan Loimijoen virtaama Kuhalankosken padolla Forssassa on tällä hetkellä noin 17 kuutiometriä sekunnissa.

Vuosi sitten tammikuun alussa Kuhalankoskessa virtasi vettä vaatimattomat kaksi kuutiometriä sekunnissa. Alimmillaan virtaus oli viime vuonna kesällä ajanjaksolla 3.7–9.9., jolloin virtaus padolla oli vain 1,2 kuutiometriä sekunnissa.

 

Forssan kaupungin kunnallistekniikan päällikkö Tero Tiensuu sanoo Kuhalankosken padosta juoksutetun vettä lokakuun alusta lähtien vähintään kymmenen kuutiometriä sekunnissa.

Kuhalankosken padon ali virtasi joulukuun 3. päivä loppuvuoden ennätyslukema 19.4 kuutiometriä sekunnissa. Padosta on mahdollista hätäjuoksuttaa vettä patoluukut kokonaan aukaisemalla peräti 35 kuutiometriä sekunnissa.

Kuhalankosken padon juoksutusta ohjaa vedenkorkeus Saarensalmessa Pyhäjärvessä, jossa vedenkorkeus oli torstaina 96,90. Vedenpinta on Kuhalankosken yläpuolella 30 senttimetriä matalammalla kuin Saarensalmessa Pyhäjärvellä. Tämä melkoinen ero saa myös veden virtaamaan joessa.

Somerorolla Paimion ja Hirsjärven vedenpinnat ovat olleet viime päivät pienessä nousussa mutta ne ovat kuitenkin alhaisemmalla tasolla kuin joulukuun alussa.

Pakkasten alkaessa vedenpinnan nousun ennustetaan katkeavan kuten muuallakin.

 

Tiensuu sanoo nollan tietämissä sahaavan kelin rasittavan tienpitoa. Liukkauden torjuntaa ja sohjon poistoa väyliltä on riittänyt öitä myöten. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic