Lounais-Häme Ypäjä

Veljekset kilpasilla ponien kyydissä – Kesällä kisaaminen päihittää talviravit

Ypäjäläiset Ikosen veljekset innostuivat poniraveista isosiskon jalanjäljissä. Nyt nuorilla kuskeilla on takanaan yhteensä liki 300 lähtöä.
Juuso Ikonen sijoittui heinäkuussa Pilvenmäellä järjestetyissä poniraveissa toiseksi. Voittoja on tänä vuonna kertynyt kaksi, joista toinen tuli kuvassa olevan Dilbert Great -ponin kanssa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Juuso Ikonen sijoittui heinäkuussa Pilvenmäellä järjestetyissä poniraveissa toiseksi. Voittoja on tänä vuonna kertynyt kaksi, joista toinen tuli kuvassa olevan Dilbert Great -ponin kanssa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ypäjäläiset Juuso, 16, ja Joona, 14, Ikonen valjastavat ponit tottuneesti ja lähtevät kiertämään kärryjen kyydissä piharakennusta ympäri. Äiti muistuttaa kypärien käytöstä, vaikka nyt ei kilpavauhtia kiidetäkään.

Veljekset ajoivat ponikortin heti 10-vuotiaana, kun se on mahdollista.

– Ponikortti on vähän niin kuin ajokorttikoe. Ensin on teoriatunteja ja volttiharjoituksia, joiden jälkeen on kirjallinen koe ja sitten ajokoe, nuorten äiti Maarit Ikonen kertoo.

Joona ajoi ponikortin Ypäjällä ja Juuso Pilvenmäellä, jossa osallistujia oli silloisella kerralla noin viitisentoista. Poniravia harrastavia tuttavia on useampia, mutta ei aivan kotikulmilla.

– Lähin on Marttilasta. Tutustuin muihin harrastajiin korttikurssilla, Joona kertoo.

 

Hevos- ja poniurheilu on koko perheen harrastus. Poniraveihin Juuso ja Joona intoutuivat isosiskon esimerkistä.

– Kymmenisen vuotta sitten poikien isosisko harrasti poniraveja. Kun hän lopetti, luulin koko harrastuksen jäävän, mutta pojat innostuivatkin, Maarit nauraa.

Veljekset kilpailevat A-kategorian poneilla, joita saa ohjastaa siihen vuoteen asti, kun ohjastaja täyttää 17 vuotta.

Nyt Joonalla on takana 170 ponilähtöä ja Juusolla 110.

Joonalla on selkeä tavoite poniravien saralla.

– 300 lähtöä. Sen saavuttamiseen minulla on vielä 2,5 vuotta aikaa.

Joona Ikosen lempiponi on 98-senttinen Sannikor Zafira. Kuva: Lassi Puhtimäki
Joona Ikosen lempiponi on 98-senttinen Sannikor Zafira. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ponien treenaaminen on Maaritin mukaan hyvin samanlaista kuin isojen hevostenkin.

– Vähän kilpalähtöjen väliin jäävän ajan mukaan treenataan. Välillä tehdään vauhtikestävyysharjoitteita, välillä poneja uitetaan ja mennään metsälenkkejä, Maarit kuvailee.

Poniravilähtöjä ajetaan ympäri vuoden. Tammi-helmikuussa Ikosten ponit saavat kuitenkin taukoa treeneistä ja kilpailuista.

– Talvella ponit huilaavat, ja niille laitetaan paali nokan alle.

Kesällä kilpaileminen on sekä Juuson että Joonan mielestä mieluisinta.

– Kunhan ei olisi ihan näin kuuma. Talvella jäätyy paikat, mutta muuten se ei ole kesällä kilpailemista hankalampaa, nuoret sanovat.

 

Joona on kiinnostunut myös jatkamaan raviurheilua hevosten parissa, kun ikä tulee poniraveissa täyteen. Juuso ei vielä ole varma.

Molemmat veljeksistä ovat pärjänneet poniraveissa mainiosti. Tänä vuonna Juuso on ollut mukana 22 lähdössä, joista kymmenessä on päätynyt palkintopallille. Joonalla taas on tänä vuonna takana yhteensä 41 lähtöä ja 10 palkintopallipaikkaa.

Keskinäistä kilpailuakin on ilmassa.

– Kunhan on ennen Joonaa maalissa, niin kaikki on hyvin, Juuso sanoo.

Mieleenpainuvinta hetkeä poniravissa on hankala nimetä.

– Kyllähän ne voitot on aina kivoja, Juuso sanoo vaatimattomasti. FL

Poniravit

Yleisin juostava matka on 1000–2100 metriä.

Ponilähtöihin ei pelata totoa.

Kilpaillaan kahdessa kategoriassa: A-kategoria (shetlanninponit, joiden säkäkorkeus on enintään 107 senttimetriä) ja B-kategoria (shetlanninponit, joiden säkäkorkeus 107,1–130 senttimetriä).

A-kategorian ponilähdöissä voi ohjastaa 10-vuotias ohjastaja hankittuaan Suomen Hippos ry:n myöntämän poniajoluvan (P-ajolupa). A-kategorian poneja saa ohjastaa siihen vuoteen asti, kun ohjastaja täyttää 17 vuotta.

B-kategoriassa ohjastajan alaikäraja on 12 vuotta. Yläikärajaa ei ole.

Poneilla kilpaillaan sekä kärry- että monté-lähdöissä. Pääosa vuosittain ajetuista noin 500 ponilähdöstä on kärrylähtöjä.

Lähde: Suomen Hippos ry

Fingerpori

comic

Näkoislehti

6.4.2020

Uusimmat