Lounais-Häme Forssa

Velkaa jäi, mutta toivo elää – Forssalaisissa vaatekaupoissa huokaistiin helpotuksesta, mutta koronan vaikutukset voivat näkyä vielä pitkään

Forssalaisissa vaatekaupoissa on huokaistu helpotuksesta. Asiakasvirrat normalisoituivat ja tuet auttoivat lomautusten päättämisessä. Silti koronan vaikutukset voivat näkyä vielä pitkään.
Forssan Pojan ovi käy taas entiseen tahtiin, ja yrittäjä Pia Hokka (oik.) on voinut palkata takaisin molemmat lomauttamansa työntekijät. Työvuorossa Marianne Kaipila. Kuva: Tapio Tuomela
Forssan Pojan ovi käy taas entiseen tahtiin, ja yrittäjä Pia Hokka (oik.) on voinut palkata takaisin molemmat lomauttamansa työntekijät. Työvuorossa Marianne Kaipila. Kuva: Tapio Tuomela

Rästiin jääneitä arvonlisäveroja, pysähtynyt kassavirta, lisää lainaa ja työntekijöiden lomautuksia. Koronakevät toi monenlaista tuskaa forssalaisten vaatekauppojen yrittäjille.

– Se oli mahalasku. Ennalta-arvaamaton isku liiketoimintaan, kuvailee miesten asusteliike Forssan Pojan yrittäjä Pia Hokka.

Paikallisten vaatekauppojen yrittäjät kertovat ottaneensa keväällä kaikki puskurit käyttöönsä ja silti toisilta yksinkertaisesti loppuivat rahat. Osa pystyi sovittelemaan vuokranantajan kanssa vuokrien viivästymisistä, mutta toisten piti ottaa lainaa. Yrittäjät joutuivat perumaan ennakoita ja jopa palauttamaan tilattuja vaatteita.

– Keväällä otetun lainan maksuun menee jokunen vuosi, sanoo pukeutumisen erikoisliikkeen Moda Villan yrittäjä Mirva Vali.

Sitten tuli kesäkuu ja hallitus löysensi koronarajoituksia.

Samaan aikaan saapuivat helteet ja ihmisten shortsitarve.

Kun vielä Ely-keskus myönsi osalle yrittäjistä muutaman tuhannen euron tukipaketin lomautettujen työntekijöiden palkkaamiseksi takaisin töihin, alkoi paluu normaaliin.

Forssan vaatekauppojen ovet ovat käyneet kesä- ja heinäkuussa entiseen tahtiin. Muotiliike Harald&Fannyn yrittäjä Kirsi Lund arvioi, että heinäkuun viimeisellä puoliskolla myynti vain vilkastui. Monet ylioppilaat odottavat vielä juhliaan ja jopa häitä uskalletaan järjestää. Juhlat tietävät vaatekaupoille tuloja.

Irtisanomisilta vältyttiin

Iloisia uutisia kuuluu myös työntekijärintamalta.

Vaatekauppojen lomautetut työntekijät on saatu takaisin myymälöihin viimeistään elokuun alussa. Irtisanomisilta on vältytty.

Asiakkailta on herunut runsaasti sympatiaa yrityksiä kohtaan: osa kertoo tulleensa ostoksille ihan vain kannattaakseen kivijalkakauppoja.

– Korona muutti asiakkaiden ajatusmaailmaa. Nyt arvostetaan omaa kylää ja halutaan hankkia vaatteet läheltä, Kirsi Lund sanoo.

Viimein aikaa vapaapäiville

Vaatekauppiaat tekivät kevään ja alkukesän ajan pääsääntöisesti kuusipäiväistä työviikkoa, koska työntekijät olivat lomautettuina. Iltapuhteeksi heille jäivät yrityksen pyörittämiseen liittyvät muut työt.

Nyt yrittäjät voivat viimein pyyhkiä tuskanhikeä otsaltaan.

Helpotuksen tunteesta kertoo esimerkiksi se, että yrittäjiä on hankala saada kiinni elokuun alussa – he ovat vapailla.

Yksi vastaa puhelimeen mökiltä, toinen maalta lastenlasten leikkien keskeltä. Kolmas tekee jo ensi kevään ostoja Helsingissä ja neljäs on mennyt niin pitkälle kesälaitumille, ettei vastaa edes sähköpostiin. Toivoa on siis ilmassa, ja kesän ensimmäinen hengähdystauko on mahdollistunut.

– Tuntuu niin ihanalta istua auringossa rankan kevään ja alkukesän jälkeen, tuumaa Pia Hokka, joka onnistui pitämään tällä viikolla yhden lomapäivän.

Hokan sydämeltä on vierähtänyt kivi senkin vuoksi, että hän on saanut kaikki keväällä rästiin jääneet maksut hoidettua.

– On toiveikas olo. Forssan Poika taitaa selvitä tästä, kiitos ihanien asiakkaiden.

Toinen aalto on riski

Paikalliset yrittäjät kuitenkin painottavat, etteivät aio nuolaista ennen kuin tipahtaa: toinen korona-aalto voi vielä tulla. Epävarmuus näkyy esimerkiksi tulevien mallistojen varovaisena tilaamisena ja huolestuneina keskusteluina työpaikoilla.

Yrittäjät kuitenkin sanovat luottavansa siihen, että hallituksen rajoitukset ovat mahdollisen toisen aallon aikana joustavammat.

– Suomi ei kestä toista totaalista sulkua. Uskon, että se on nyt opittu, Mirva Vali sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic