Lounais-Häme

Venäjä ja Yhdysvallat valitsivat Suomen kokouspaikaksi - Alustava kysely presidentti Niinistölle viime viikolla

Helsinki
28.06.2018, 21:22

Ulkomaat

Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien kokouspaikka Helsingissä ei selvinnyt tänään presidentti Sauli Niinistön lehdistötilaisuudessa. Donald Trumpin ja Vladimir Putinin on määrä tavata Helsingissä 16. heinäkuuta.
Pyyntö Suomelle toimia tapaamispaikkana tuli sekä Yhdysvalloilta että Venäjältä, joiden viranomaiset olivat käyneet asiasta keskusteluja keskenään, Niinistö sanoi.
– Minulle tuli noin viikko sitten alustava kysely siitä, olisiko Suomi valmis järjestämään tapaamisen, johon totesin, että Suomi on aina valmis tarjoamaan hyviä palveluksia niin kuin olemme linjanneet.
– Kai siinä eräänä tekijänä on meidän hyvä maineemme järjestää tapaamisia. Ja se, että meillä on luontevat suhteet sekä Yhdysvaltoihin että Venäjään, Niinistö sanoi torstaina järjestetyssä lehdistötilaisuudessa Mäntyniemessä.
Niinistön mukaan Suomi ei tehnyt itse aloitetta järjestääkseen kokouksen.
Niinistö arvioi, että Putinin ja Trumpin kokous on ohi päivässä. Niinistö ei kuitenkaan ottanut kantaa, missä tarkalleen kokous pidetään.
– Mitä tulee kokouspaikkoihin, niin niistä syntyy nyt varmasti nopeasti keskustelua, Niinistö muotoili vastatessaan median kysymykseen tapahtumispaikasta.

Trump toivoi tapaamista Niinistön kanssa – Isäntä tapaa presidentit myös erikseen

Vaikka tapaaminen onkin Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien välinen, se tarjoaa Suomelle tilaisuuden esittää muutamia omia näkökulmiaan, Niinistö sanoo.
Niinistölle on jo välitetty presidentti Trumpin toive tavata tämä kahden kesken.
– Sen (toiveen) tietysti otin mielelläni vastaan, Niinistö kertoi ja lisäsi uskovansa, että kahdenkeskinen tapaaminen myös presidentti Putinin kanssa järjestyy.
Kahdenvälisissä tapaamisissa Niinistö aikoo ottaa esille huolen arktisesta alueesta sekä Itämeren turvallisuustilanteen.
– Me olemme olleet huolestuneita siitä, että jännite (Itämerellä) on vuosi vuodelta kasvanut, ja onko sitä jännitettä jollakin tavoin mahdollista lieventää, Niinistö sanoi.
Syyriassa, jossa Niinistön mukaan ”lennetään ristiin rastiin pommilasteissa”, Yhdysvallat ja Venäjä ovat kyenneet luomaan hyviä menetelmiä välttää toinen toisiaan ja vahinkoja, Niinistö sanoi.
Hänen mukaansa asia kävi ilmi Yhdysvaltojen ja Venäjän sotilaskomentajien Suomen-tapaamisen aikana aiemmin kesäkuussa.
– Esimerkiksi jo tällaiset hyvät tavat auttaisivat varmasti Itämerelläkin. Jotain tällaista aion ottaa esille, Niinistö sanoo.

Helsingin hotelleissa vielä tilaa

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamisen arvioidaan tuovan kaupunkiin runsaasti kansainvälistä mediaa.
Toimitusjohtaja Laura Aalto Helsinki Marketingista kertoi, että ainakin torstaina hotelleissa oli edelleen tilaa kokouksen aikaan.
Heinäkuu on Helsingissä matkailun kannalta vilkasta aikaa, mutta Aallon mukaan huippukokouksen aikaan ei tiettävästi osu mitään isompia yleisötapahtumia.
Helsinki Marketingilla ei vielä torstaina ollut tarkempaa arviota siitä, kuinka paljon yöpyjiä huippukokous tuo kaupunkiin.
– Helsingissä hotellisektori varmasti tekee kaikkensa, että kaikille löytyy huone Helsingistä tai lähiympäristöstä, Aalto sanoi.
Esimerkiksi netissä toimivat Booking-varaussivusto kertoi torstai-iltana, että huippukokouspäivänä 77 prosenttia sen tarjonnassa olevista majoituksista olisi varattu.
Presidentti Sauli Niinistö sanoi, ettei huipputapaamisen kustannuksista suomalaiselle veronmaksajalle ole vielä tehty laskelmia. Hänen mukaansa suurimmat kuluerät tulevat palkkauskustannuksissa.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti