Venäjä moittii USA:ta sekaantumisesta Interpolin johtajavalintaan

Moskova
20.11.2018, 16:49

Ulkomaat

Venäjä arvosteli tiistaina kovin sanoin länsimaita Interpolin johtajavalinnan politisoimisesta. Interpolin nykyinen apulaisjohtaja, venäläinen Aleksandr Prokoptshuk on vahvoilla kansainvälisen poliisijärjestön seuraavaksi johtajaksi.
Interpolin jäsenmaiden edustajat äänestävät johtajasta keskiviikkona Dubaissa. Paikka avautui, kun järjestön kiinalainen johtaja Meng Hongwei pidätettiin syksyllä kotimaassaan korruptiosta epäiltynä.
Muun muassa joukko amerikkalaisia senaattoreita totesi aiemmin viikolla avoimessa kirjeessään, että venäläisen valitseminen Interpolin johtoon olisi kuin laittaisi pukin kaalimaan vartijaksi.
– Venäjä väärinkäyttää rutiininomaisesti Interpolia maksaakseen kalavelkoja ja vainotakseen poliittisia vastustajia, toisinajattelijoita sekä toimittajia, senaattorit kirjoittivat.
Asiantuntijat ovat toisaalta huomauttaneet, että johtajan asema on Interpolissa pääasiassa muodollinen ja enemmän vaikutusvaltaa on nykyisellä pääsihteerillä, saksalaisella Jürgen Stockilla.

Ukraina uhkaa erota

Paineet Interpolin valintaa kohtaan lisääntyivät, kun esimerkiksi Ukraina ja Liettua uhkasivat erota järjestöstä, jos Prokoptshuk valitaan. Saksassa parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Norbert Röttgenin mukaan venäläisen valintaa olisi mahdotonta hyväksyä.
Arvostelijoiden mukaan Prokoptshuk on ollut henkilökohtaisesti vastuussa useista kansainvälisistä niin kutsutuista red notice -pidätysmääräyksistä, joita Venäjä on Interpolin kautta antanut poliittisista vastustajistaan. Näihin kuuluu muun muassa yhdysvaltalaissyntyinen brittisijoittaja ja Kreml-kriitikko Bill Browder, joka pidätettiin aiemmin tänä vuonna Espanjassa lyhyeksi aikaa Venäjän pidätysmääräyksen nojalla.
Politiikka on muutenkin tiiviisti mukana Interpolin kuvioissa. Tiistaina äänestyksessä järjestö hylkäsi jälleen kerran Kosovon anomuksen päästä Interpolin jäseneksi. Kosovon jäsenyyttä vastaan on kampanjoinut erityisesti Serbia, joka taas on ollut Venäjän läheinen liittolainen.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic