Venäjä vahvistaa ottaneensa haltuun kolme Ukrainan alusta Krimin edustalla

Moskova
26.11.2018, 03:04

Ulkomaat

Venäjä vahvistaa ottaneensa haltuun kolme Ukrainan laivaston alusta Krimin niemimaan rannikon edustalla. Venäjän turvallisuuspalvelu FSB sanoo myös käyttäneensä aseita pysäyttääkseen alukset.
Välikohtaus sattui Kertshinsalmessa. Se on kapea vesiväylä, jota pitkin pääsee Mustaltamereltä Asovanmerelle, jossa sekä Venäjä että Ukraina toimivat.
Ukrainan laivaston mukaan kaksi tykkivenettä ja hinaaja olivat matkalla salmen läpi kohti Mariupolin satamakaupunkia Asovanmeren rannalla, kun venäläinen rajavartioston vene kolhi hinaajaa ja sen jälkeen tulitti aluksia. CNN:n mukaan Venäjän laivasto hinasi pois hinaajan ja toisen tykkiveneistä.
Jo aiemmin kerrottiin, että Venäjä on sulkenut Kertshinsalmen suurella rahtilaivalla.
Ukrainan laivaston mukaan kuusi ukrainalaista miehistön jäsentä haavoittui tilanteessa. FSB:n mukaan haavoittuneita oli kolme, heidän vammansa eivät olleet vakavia ja he ovat saaneet hoitoa vammoihinsa. Ukrainan presidentin kanslian julkaiseman tiedotteen mukaan kahden haavoittuneen vammat ovat vakavia.
Tilanteen jännittyminen alueella on herättänyt huolta Ukrainan läntisten liittolaisten keskuudessa ja herättänyt pelkoa mahdollisesta sotilaallisen toiminnan laajenemisesta. Venäjä liitti Krimin itseensä vuonna 2014.

YK:n turvallisuusneuvostolla hätäkokous

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko tapasi Ukrainan armeijan johtoa ja kokousti sen jälkeen turvallisuus- ja puolustusneuvoston kanssa. Poroshenko esittää parlamentille 60 päivän mittaisen poikkeustilalain käyttöönottoa, presidentin kanslia kertoo tiedotteessa. Presidentti on kutsunut parlamentin maanantaiksi ylimääräiseen istuntoon käsittelemään asiaa.
Tiedotteen mukaan Poroshenko korosti, että poikkeustilalain käyttöönotto ei tarkoita, että Ukraina toteuttaisi ”hyökkääviä toimia”.
Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haleyn mukaan YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu maanantaina hätäistuntoon Ukrainan tilanteen takia. Haley kertoi asiasta Twitterissä. Kokousta ovat pyytäneet sekä Venäjä että Ukraina, diplomaattilähde kertoi AFP:lle.

https://edition.cnn.com/2018/11/25/europe/russia-ukraine-kerch-strait-intl/index.html
https://www.president.gov.ua/en/news/prezident-zvernuvsya-do-verhovnoyi-radi-z-propoziciyeyu-pro-51326
https://www.president.gov.ua/en/news/prezident-zvernuvsya-do-verhovnoyi-radi-z-propoziciyeyu-pro-51326
https://twitter.com/nikkihaley

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic