Lounais-Häme

Venäjällä huipputapaamisen toivotaan olevan uusi alku Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteille

Helsinki
16.07.2018, 22:18

Ulkomaat

Donald Trumpin ja Vladimir Putinin Helsingin-tapaaminen on herättänyt Venäjällä varovaisen toiveikkaita näkemyksiä.
Duuman kansainvälisten suhteiden komitean puheenjohtaja sanoo uutistoimisto RIA Novostille haluavansa uskoa, että tapaaminen voisi todella olla perusta yhteyksien uudelleen luomiselle.
– Mutta toistaiseksi en ole langennut euforiaan huippukokouksen tulosten suhteen, puheenjohtaja Leonid Slutski kommentoi.
Hänen mukaansa vasta tulevat viikot osoittavat, päästäänkö yhteistyössä jälleen alkuun. Hän olettaa, että nytkin, kuten aiempien tapaamisten jälkeen, toiveet ja odotukset suhteiden paranemisesta voivat lisääntyä, mutta todellisuus voi olla arkisempi.
Slutski arvioi, että kehitys tulee olemaan kytköksissä Yhdysvaltojen sisäpoliittiseen tilanteeseen, kuten kongressin välivaaleihin.
Slutski sanoo Venäjän luonnollisesti toivovan täysimittaista yhteistyötä.

”Suhteet lämpenivät Suomen helteessä”

Venäjän hallituksen äänitorvena pidetty Rossijskaja Gazeta otsikoi pitkässä huippukokousjutussaan Putinin ja Trumpin ottaneen ensimmäiset askeleet Venäjän ja Yhdysvaltain suhteiden liennyttämiseksi.
Vaikka yhteistä loppuasiakirjaa ei tullut, pääasia jutun kirjoittajan mukaan oli, että venäläis-yhdysvaltalaiset suhteet selvästi lämpenivät Suomen 30-asteisessa helteessä.
Uutistoimisto Tassin haastattelema asiantuntija sanoo, että lopullinen arvio huippukokouksen tuloksista voidaan tehdä vasta parin kolmen kuukauden kuluttua.
– Paranivatko vai huononivatko Venäjän ja USA:n suhteet huippukokouksen johdosta – siihen vastaamisessa auttaa vain aika, Venäjän tiedeakatemian turvallisuuden tutkimuskeskusta edustava Konstantin Blohin kommentoi.
Blohin huomauttaa, että Trumpin ja Putinin tapaaminen sujui ”rakentavassa, hyväntahtoisessa” hengessä eikä Trump käyttänyt normaalia retoriikkaansa, jossa maailma nähdään voiman kautta. Kyse oli tasaveroiselta pohjalta käydystä vuoropuhelusta.
Blohin arvelee Trumpin ymmärtävän, että Venäjä on tärkeä peluri, jota ilman on mahdoton ratkaista muun muassa kysymyksiä strategisesta vakaudesta, ydinaseiden leviämisen estämisestä ja kyberturvallisuudesta.

https://ria.ru/politics/20180716/1524726354.html?referrer_block=index_archive_2
https://rg.ru/2018/07/16/putin-i-tramp-sdelali-pervye-shagi-k-razriadke-otnoshenij-rossii-i-ssha.html
http://tass.ru/politika/5379150

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti