Lounais-Häme

Venäjältä Suomeen tuodut koirat aiheuttavat raivotautiepäilyjä – Epäily johtaa estohoitoon ihmisillä

Jos tautia epäillään, on koira vietävä virkaeläinlääkärin tarkastukseen välittömästi, jotta voidaan välttyä turhilta ihmisten estohoidoilta.
Läänineläinlääkäri Sari Haikka suosittelee riskien välttämiseksi kotimaisen koiran hankintaa. Kuva: Seppo Pessinen

Suomeen Venäjältä laillisesti ja laittomasti tuodut koirat ovat aiheuttaneet alkuvuodesta rabiesepäilyjä, jotka ovat johtaneet altistuneiden ihmisten estohoitoon.

Tutkimustulokset ovat kuitenkin osoittaneet, että näillä koirilla ei ollut rabiesta. Tauti voidaan todentaa ainoastaan lopetetun eläimen aivoista otetusta näytteestä laboratoriotutkimuksella.

– Eläimen rabiesepäilyssä altistuneille henkilöille annetaan neljän tai viiden rokotuksen sarja ja usein vasta-ainehoito, ja tämä estohoito maksaa 2100 euroa aikuiselta. Hoitokulut tulevat altistuneiden kotikuntien maksettavaksi, läänineläinlääkäri Sari Haikka Etelä-Suomen aluehallintovirastosta kertoo.

Kahdessa estohoitoon johtaneessa tapauksessa koirilla oli rabiesrokotusmerkinnät, mutta koirista ei löytynyt rokotuksen antamia suojaavia vasta-aineita. Merkinnät olivat siis todennäköisesti väärennettyjä. Toisessa tapauksessa koira puri omistajaansa, ja toisella koiralla oli rabiekselle tyypilliset oireet.

Haikka kertoo, että myös viime vuonna Suomessa tavattiin koira, jolta puuttui rabieksen vasta-aineet rokotusmerkinnästä huolimatta. Kyseessä oli runsaasti kuolaava, vakavasti sairas koira, joka tutkittiin rabieksen varalta oireiden vuoksi. Koiralla ei kuitenkaan todettu rabiesta.

Koira oli ostettu Tallinnasta, mutta tuotu Venäjältä Belgorodin alueelta, jossa tiedetään esiintyvän rabiesta. Edellä mainitussa, alkuvuodesta 2019 havaitussa tapauksessa koiran rabiesrokotusmerkintä oli leimattu Arkangelin alueella, jossa on niin ikään rabiesta.

Jos koiralla epäillään rabiesta tai sen mahdollisuus halutaan sulkea pois, koira kutsutaan virkaeläinlääkärin tarkastukseen eläintautilain perusteella. Pyyntöä on noudatettava mahdollisimman nopeasti ja viranomaisia on avustettava tilanteen selvittämisessä.

Nopealla toiminnalla myös vältytään turhilta estohoidoilta, joiden kustannukset tulevat suomalaisen terveydenhuoltojärjestelmän maksettavaksi. Tautiepäilyt kuormittavat viranomaisia, ja rabiesta voidaan pitää uhkana kansanterveydelle.

Haikka muistuttaa, että koiran tuontiin Itä-Euroopan rabiesalueilta liittyy riskejä, joista on syytä olla tietoinen. Hän suosittelee mieluummin kotimaisen koiran hankintaa.

– Jos välttämättä haluaa tuoda koiran alueelta, jossa esiintyy rabiesta, on minimoitava riskit. Esimerkiksi Venäjällä ei vaadita koirilta vasta-ainetestausta, mutta on sieltä tuotaessa syytä testata rabieksen vasta-aineet koirasta ennen tuontia.

– Katukoirissa on monia muitakin tautiriskejä, jotka tulee ottaa huomioon, mutta rabies on näistä vaarallisin. Rabies johtaa oireisena aina ihmisenkin kuolemaan ja voi tarttua ihmiseen jo ennen koiran oireiden alkua, Haikka muistuttaa.

Rabies eli raivotauti

Viruksen aiheuttama keskushermostosairaus, jota esiintyy kaikkialla maailmassa ja Euroopassa pääasiassa itäisen Euroopan alueella.

Rabies tarttuu tasalämpöisiin eläimiin ja eläimistä ihmisiin.

Yleensä rabies tarttuu pureman seurauksena, mutta tartunta on mahdollinen myös limakalvojen kautta syljen välityksellä.

Ihmisellä oireinen rabies johtaa kuolemaan.

Jos epäilet altistumista:

Ota välittömästi yhteyttä lääkäriin.

Puremahaava tai altistunut alue pitää puhdistaa heti, sillä puhdistaminen vähentää tartuntavaaraa merkittävästi.

Haavaa puhdistetaan ensin vedellä ja saippualla 15 minuuttia ja sen jälkeen 70 % alkoholilla, esimerkiksi käsihuuhteella.

Limakalvoaltistuksessa likaantuneet alueet huuhdellaan runsaalla vedellä 15 minuuttia.

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic