Lounais-Häme

Venetsialaisten viettoon on myös eläinystävällisiä vaihtoehtoja – Ilotulitteet ovat monille eläimille painajaismainen kokemus

Etenkin monet koirat pelkäävät ilotulitteita ja voivat paniikkiin joutuessaan aiheuttaa vaaratilanteita.
Monille koirille ilotulitteiden pauke, ujellukset ja valonvälähdykset ovat painajaismainen kokemus. Kuva: Johannes Blom
Monille koirille ilotulitteiden pauke, ujellukset ja valonvälähdykset ovat painajaismainen kokemus. Kuva: Johannes Blom

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY toivoo, että veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhlaa eli venetsialaisia juhlistettaisiin Suomessa ilotulitteiden sijaan esimerkiksi lasernäytöksin, ulkotulilla tai muin valonlähtein. Monet lemmikki-, tuotanto- ja luonnonvaraiset eläimet pelkäävät ilotulitteiden pauketta, ja raketit roskaavat ympäristöä aiheuttaen eläimille loukkaantumisriskin. Yhdistyksen yhdessä 14 muun järjestön kanssa ajaman Rajat räiskeelle -kansalaisaloitteen tavoitteena on rajata ilotulitteiden käyttö jatkossa vain ammattilaisille.

Venetsialaisten vietto on yleistynyt Suomessa. Venetsialaisia on pidetty veden, tulen ja valon juhlana, jonka perinteisiin kuuluvat muun muassa kokkojen poltto ja nykyään myös ilotulitukset. Monille eläimille ilotulitteiden pauke, ujellukset ja valonvälähdykset ovat painajaismainen kokemus.

– Etenkin monet koirat pelkäävät ilotulitteita ja voivat paniikkiin joutuessaan aiheuttaa vaaratilanteita. Hädissään oleva koira voi riistäytyä taluttimesta ja paeta pitkiä matkoja. Pakokauhun vallassa koira voi eksyä, loukata itsensä, jäädä auton alle tai aiheuttaa vaaraa liikenteelle. Myös herkkäkuuloiset hevoset voivat stressata ilotulitteita ja vahingoittaa itseään karsinan rakenteisiin. Karkuun päästessään pillastunut hevonen on vaaraksi niin itselleen, sivullisille kuin liikenteelle. Kesäasukkaiden kissatkin uhkaavat jäädä mökkimaastoon, jos ne pelkäävät ilotulitteita ja pyrkivät piiloon eikä niitä löydetä kaupunkiin paluun koittaessa, HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen sanoo.

Ilotulitteet stressaavat tuotantoeläimiä

Ilotulitteet stressaavat tuotantoeläimiä todennäköisesti samalla tavoin kuin lemmikkieläimiä. Sikaloissa, navetoissa, kanaloissa ja lampoloissa eläimille aiheutuu lisäkärsimystä siitä, että ne harvoin voivat toteuttaa lajinmukaista pelkokäyttäytymistään esimerkiksi piiloutumalla. Mökkipaikkakunnilla ilotulituksista kärsivät myös luonnoneläimet, jotka rakettien pauke yleensä ajaa liikkeelle.

– Suurikokoiset luonnoneläimet, kuten kauriit ja hirvet, voivat ajautua paetessaan ajoväylille ja aiheuttaa läheltä piti -tilanteita ja kuolonkolareita. Linnut voivat lentää paniikissa ikkunoita, puita, rakennuksia, mainostauluja ja muita esteitä päin ja loukata itsensä. Ilotulitteet saattavat häiritä myös joidenkin myöhäisten pesijöiden rauhaa. Esimerkiksi tukkasotkalla voi olla vielä elokuussa pesässään lentokyvyttömät poikaset, Luukkainen toteaa.

Ilotulitteet aiheuttavat eläimille kärsimystä myös juhlinnan jälkeen, jos maastoon jää rakettien hylsyjä ja muita jäännöksiä. Rakettien rippeet voivat vahingoittaa niin luonnoneläimiä, ulkona lenkitettäviä ja ulkoilevia lemmikkejä kuin laiduntavia eläimiä. Ilotulitteiden jäännöksiä voi joutua myös rehun joukkoon ikävin seurauksin.

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic