Lounais-Häme

Venezuelan inflaatio jo 200 prosenttia kuussa

Caracas
06.09.2018, 05:54

Ulkomaat

Venezuelassa inflaatio oli elokuussa ensimmäistä kertaa yli 200 prosenttia kuussa, kun se vasta kaksi kuukautta sitten ylitti ensimmäistä kertaa sata prosenttia kuussa. Asiasta kertoo maan parlamentti.
Hinnat ovat nousseet inflaation vuoksi vuoden alusta lähtien käsittämättömät 35 000 prosenttia ja viime vuoden elo-syyskuun vaihteen jälkeen jopa 200 000 prosenttia.
Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ennustaa Venezuelan inflaation ylittävän tämän kalenterivuoden aikana miljoona prosenttia.
YK:n mukaan 1,6 miljoonaa venezuelalaista on paennut maasta. Hyperinflaation lisäksi maata riivaa ruoka- ja lääkepula. Myöskään veden tai sähkön jakelu tai julkinen liikenne eivät toimi.
Presidentti Nicolas Maduro yritti viime kuussa korjata maan taloutta uudistuksilla. Hän muun muassa korotti minimipalkkaa 3 400 prosentilla ja sitoi maan valuutan arvon Venezuelan omaan kryptovaluuttaan petroon, jonka maine maailmalla ei ole kaksinen. Hän myös korotti arvonlisäveroa, vähensi bensiinin hintaa alentavaa valtiontukea ja alkoi verottaa maan ulkopuolelta tulevia rahalähetyksiä.
Öljyvaroistaan riippuvainen Venezuela ajautui kriisiin vuonna 2014 raakaöljyn hinnan laskun vuoksi. Asiantuntijoiden mukaan Venezuelan hallinto on vastuussa inflaatiosta, sillä se reagoi öljyvarojen kuihtumiseen painamalla vastuuttomat määrät rahaa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti