Lounais-Häme

Veripalvelu tutkii yksilöllisiä luovutusvälejä - Osalle luovuttajista nykyinen tahti on liian tiukka

Nykyään miehet voivat luovuttaa verta kahden ja naiset kolmen kuukauden välein. Veripalvelun mukaan kaikkien hemoglobiini ei ehdi tässä ajassa palautua. Kuva: Seppo Pessinen

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu käynnistää tutkimuksen siitä, voisiko nykyisiä verenluovutusvälejä muuttaa yksilökohtaisemmiksi. Nykyinen minimiluovutusväli määrittyy sukupuolen perusteella. Naiset saavat luovuttaa kolmen ja miehet kahden kuukauden välein.

Veripalvelun omissa tutkimuksissa on saatu näyttö sille, että joillekin luovuttajille tahti saattaa olla liian tiuha hemoglobiinin palautumisen kannalta. Verenluovutukseen tulevan luovuttajan hylkääminen alhaisen hemoglobiinin takia on harmillista luovuttajan kannalta, Veripalvelun tiedotteessa todetaan.

Tausta-aineistona yli kuusi miljoonaa verenluovutusta

Tutkimus käynnistyy kesällä ja siinä pyritään luomaan koneoppimiseen perustuva malli, jonka perusteella voitaisiin määrittää nykyistä yksilöllisempi luovutusväli. Mallin pohjana käytetään muun muassa luovuttajan veriarvoja ja geeniperimää.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun yhdistetään geneettistä tietoa verenkuvaan ja rautamarkkereihin tutkittaessa verenluovuttajien terveyttä ja verenluovutuksen edellytyksiä, sanoo tutkimuksen vetäjä, dosentti Mikko Arvas Veripalvelusta.

Projektin tausta-aineistona on myös kaikkien Suomessa 2000-luvulla tehtyjen yli 6 miljoonan verenluovutuksen hemoglobiini- ja veriryhmätiedot. Tutkimuksessa arvioidaan myös yksilöityjen luovutusvälien kustannusvaikutukset sekä mahdolliset vaikutukset koko verihuoltoketjuun.

Malli kansainväliseen jatkokehittelyyn

Mallia tullaan testaamaan yhteistyössä Cambridgen yliopiston kanssa.

– Mikäli malli toimii, se tehdään julkiseksi myös muiden maiden veripalveluille jatkotestausta ja kehittämistä varten, Arvas toteaa.

Veripalvelu on saanut Euroopan veripalvelulaitosten liitolta (EBA) 40 000 euron apurahan tutkimusta varten.

Uusimmat

Näkoislehti

13.7.2020

Fingerpori

comic