Lounais-Häme Forssa

Verivalmisteilla autetaan vuosittain tuhansia – verenluovutustilaisuus Forssassa tiistaina

Forssassa järjestetään verenluovutustilaisuus tiistaina 11.9. seurakuntatalolla.

Verta otetaan vastaan osoitteessa Kartanonkatu 16 kello 13–18.

Veripalvelun sairaaloille toimittamat verivalmisteet ovat auttaneet tänäkin vuonna jo tuhansia ihmisiä.

Luovutettu veri jaetaan kolmeen osaan: punasoluiksi, verihiutaleiksi ja plasmaksi. Veripalvelusta on tänä vuonna tilattu sairaaloihin heinäkuun loppuun mennessä 110 000 punasoluvalmistetta ja lähes 20 000 verihiutalevalmistetta.

Verestä erotellun plasman Veripalvelu toimittaa plasmalääkkeiden valmistukseen, heinäkuun loppuun mennessä yhteensä lähes 32 000 litraa.

– Punasolu- ja verihiutalevalmisteet tehdään Veripalvelussa Helsingissä paljon käsityötä vaativassa valmistusprosessissa. Plasman toimitamme lääketehtaalle. Koska potilaalle annetaan sairaalassa vain sitä verivalmistetta, jota hän tarvitsee, yhdellä verenluovutuksella voi auttaa jopa kolmea potilasta, Veripalvelun lääketieteellinen johtaja Jarkko Ihalainen kertoo.

Luovutettuja punasoluja tarvitaan muun muassa sydänleikkauksissa, elinsiirroissa ja muissa leikkauksissa. Niitä tarvitaan myös onnettomuuksien uhrien tai synnyttäneiden äitien hoidossa, jos he ovat menettäneet paljon verta.

Punasoluja annetaan myös potilaille, joilla on vaikea anemia esimerkiksi syövän, jonkin veritaudin tai munuaisten vajaatoiminnan vuoksi. Jos anemia on pitkäaikaista, potilas voi saada säännöllisiä punasolusiirtoja.

Luovutettuja verihiutaleita eli trombosyyttejä tarvitaan taas verenvuotojen estämiseen ja hoitamiseen. Verihiutaleita annetaan esimerkiksi verisyöpäpotilaille, joiden oma luuydin ei tuota verihiutaleita rankkojen hoitojen vuoksi. Niitä voidaan antaa myös leikkauspotilaille ja onnettomuuksien uhreille suurten verenvuotojen yhteydessä.

Koska vain pieni osa verestä koostuu verihiutaleista, jokaiseen verihiutalevalmisteeseen tarvitaan neljän samaa veriryhmää olevan luovuttajan verihiutaleet.

Plasma sisältää useita tärkeitä ainesosia: vasta-aineita, hyytymistekijöitä ja muita valkuaisaineita.

Luovutettua plasmaa tarvitaan esimerkiksi potilaille, jotka ovat menettäneet leikkauksessa tai onnettomuudessa paljon verta, ja vastasyntyneiden verenvaihtoihin. Plasmasta valmistettuja lääkkeitä käytetään esimerkiksi verenvuototautien ja muiden hyytymistekijäpuutosten sekä syöpäpotilaiden hoitoon.

Veripalvelun yhteistyökumppani plasmalääkevalmistuksessa on tällä hetkellä Shire. FL

 

Kuka voi luovuttaa?

Suurin osa suomalaisista voi luovuttaa verta.

Yleisimmin käytetyt lääkkeet kuten verenpaine-, kolesteroli- ja lievät masennuslääkkeet eivät lääkkeinä estä verenluovutusta.

Verenluovuttajan tulee olla terve 18–70-vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa.

Uuden luovuttajan tulee olla alle 60-vuotias. 66 vuotta täyttänyt henkilö voi luovuttaa verta, jos edellisestä verenluovutuksesta on alle kaksi vuotta. Miehet voivat luovuttaa verta 61 ja naiset 91 vuorokauden välein.

Hemoglobiiniarvo mitataan aina ennen luovutusta ja sen tulee olla miehillä vähintään 135 g/l ja naisilla 125 g/l. Verenluovuttajan tulee todistaa henkilöllisyytensä virallisella henkilötodistuksella.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti