Lounais-Häme Hämeenlinna

Maakunnallinen vaalipaneeli: Kukaan ehdokkaista ei kannata kuntien pakkoliitoksia

Verkatehtaalla on meneillään Hämeen Sanomien ja Yle Hämeenlinnan maakunnallinen vaalikeskustelu.
Verkatehtaalla on meneillään Hämeen Sanomien ja Yle Hämeenlinnan maakunnallinen vaalikeskustelu.

Verkatehtaalla järjestettiin tänään Forssan Lehden, Hämeen Sanomien ja Yle Hämeenlinnan vaalipaneeli, jossa keskusteluun osallistuivat vaalipiirissä kansanedustajaehdokkaina olevat Lulu Ranne (ps.), Johannes Koskinen (sd.), Hanna Rokkanen (vas.), Päivi Räsänen (kd.), Sari Jokinen (vihr.), Sanni Grahn-Laasonen (kok.), Johanna Häggman (kesk.), Olli Herranen (ln.), Kari Aaltonen (sin.) ja Kimmo Kautio (tl.).

 

Sote oli odotetusti keskeinen puheenaihe paneelin ensimmäisen tunnin aikana.

Ehdokkailta kysyttiin, näkevätkö he, että sote-palveluiden järjestämiseksi ja kuntien taloustilanteen parantamiseksi pitäisi turvautua pakkoliitoksiin.

Kukaan ehdokkaista ei kannata pakkoliitoksia.

Päivi Räsäsen mukaan pakkoliitoskeskustelu on jo käyty, eikä sitä ole syytä jatkaa tai aloittaa uudelleen. Riihimäkeläinen Räsänen kuitenkin huomautti, että vapaaehtoiset liitokset voisivat olla kuntien oma etu.

– Esimerkiksi Riihimäki, Loppi ja Hausjärvi muodostavat jo nyt luonnollisen talousalueen.

 

Johannes Koskisen mukaan vapaaehtoisuus on hyvä pohja kuntaliitoksille. Koskinen totesi, että sote-palveluihin käytettävien varojen eriyttäminen muusta verotuksesta selkiyttäisi kuntaliitosten tarvetta.

– Tämä ei nostaisi verotusta, vaan sote-rahoituksen osuus kuntien budjetista vain nousisi selvemmin esiin. Nähtäisiin, että on olemassa liian pieniä kuntia huolehtimaan asukkaidensa sote-palveluista.

Johanna Häggman huomautti, että siellä missä kuntaliitoksia on tehty, ei ole saavutettu tavoiteltuja hyötyjä.

 

Artikkeli vaanipaneelin keskusteluista julkaistaan myöhemmin Forssan Lehden verkkosivuilla ja sovelluksessa, sekä keskiviikon printtilehdessä.

Uusimmat

Näkoislehti

13.7.2020

Fingerpori

comic