Lounais-Häme

Verkot vesillä meriteollisuudessa – Forssan seudun yritykset hakevat kontakteja

Laivanrakennuksella ja koko meriteollisuudella on vahva imu kautta Suomen. Forssan seudun yritykset hakevat kontakteja.
Forssan Yrityskehityksen Timo Kärkkäinen (vas.), Forssan Hitsauspisteen Jari Rantanen ja Henry Varha Hemiva Installationista keskustelemassa meriteollisuuden ostajapäivässä Forssassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Meriteollisuuden ostajapäivä kokosi Forssaan jatkoneuvotteluihin kaksi meriteollisuuden kokonaistoimittajaa, Riverco oy:n ja Huuhka oy:n, ja näiden valitsemat parikymmentä tavarantoimittajayritystä. Neuvottelukutsun saaneita yrityksiä oli niin lähialueilta kuin Pohjanmaalta ja Itä-Suomestakin. Paristakymmenestä valitusta yrityksestä neljä oli Forssan seudulta.

Meriteollisuuden ostajapäivän järjesti seutukaupunkien yhteinen SEUTU-ohjelma yhdessä Forssan Yrityskehityksen kanssa. Alasta kiinnostuneet tavarantoimittajayritykset olivat laatineet SEUTU-ohjelman puitteissa omat katalogiin kootut tuotekorttinsa luodakseen kontakteja meriteollisuuteen, joka elää kovassa nosteessa. Ohjelma auttaa seutukaupungeissa toimivia yrityksiä pääsemään mukaan meriteollisuuden verkostoihin.

Tuotekortti on tiivis esittely tavarantoimittajasta tärkeimpine tietoineen ja mainintoineen yrityksen ydinosaamisesta ja asiakkuuksista. Kokonaistoimittajat valitsivat tavarantoimittajayritykset näiden tuotekorttien perusteella ostajapäivään, jossa kullakin yrityksellä oli varttitunti aikaa ostajan kanssa.

Forssan seutu on meriteollisuuden tuotekorttiluettelossa hyvin edustettuna. Luettelon 126 yrityksestä 16 on seudulta.

Kokonaistoimittajat tekivät valintansa kiinnostavista yrityksistä etukäteen ja erikseen, mutta ostajapäivän aluksi lyhyiden esittäytymisten jälkeen ostajat saattoivat täydentää vielä keskustelukumppaneitaan.

Forssan Hitsauspisteen Jari Rantanen pääsi esittäytymään molempien ostajayritysten eteen, mikä nostattaa tulevaisuuden toiveita. Forssan Hitsauspiste on toiminut koneenrakennusteollisuuden osatoimittajana ja keskittynyt hitsattuihin rakenteisiin erikoisalanaan alumiini ja rosteri.

Rantanen arvioi viime viikon Forssan tilaisuutta loistavaksi, sillä yrittäjä ei tavallisesti pääse kokonaistoimittajan puheille.

– Ei pääsisi eikä ehkä ymmärtäisi yrittää.

Forssalaisen Hemiva Installation oy:n toimitusjohtaja Henry Varha oli paikalla etenkin kartoittamassa uusia tavarantoimittajia. Forssalaisyritys saanut jo jalansijaa korkealaatuisten laivasisustusten valmistajana ja asentajana.

Varha ja Rantanen keskustelivat myös keskinäisen yhteistyön lisäämisestä.

Ostajapäivä oli Varhan mukaan tarpeen, koska risteilijätilauksia on maailmalla tällä hetkellä peräti 124 ja Suomessakin työn alla on useita. Hyvillä tavarantoimittajayrityksillä on kysyntää.

– Tarve on niin suuri, että verkko täytyy heittää kauemmaksi. Varsinais-Suomi ei riitä millään.

Alihankintaverkoston laajentaminen turvaa rakennettavien laivojen kotimaisuusasteen.

Ostajayrityksillä on tekijänsä tämän hetken projekteihin. Katse on alkavissa ja tulevaisuuden laivahankkeissa.

Risteilijäaluksen rakentamisessa riittää Varhan mukaan työtä ja haastetta, sillä se on kuin kelluva pieni kaupunki kaikkine järjestelmineen.

Meriteollisuuden alihankkijoilta vaaditaan ennen kaikkea laatua, luotettavuutta, osaamista ja aikataulujen pitävyyttä sekä kustannus- ja kokonaistehokkuutta.

Vielä viitisen vuotta sitten telakkateollisuutta haukuttiin Suomessa auringonlaskun alaksi. Aurinko alkoi kuitenkin paistaa, kun Turun telakka siirtyi saksalaisen Meyerin omistukseen ja risteilijätilaukset alkoivat kasvaa. Nyt risteilijämarkkinat käyvät kuumana.

Forssan Yrityskehityksen yrityskehittäjä Timo Kärkkäinen ja SEUTU-ohjelman projektipäällikkö Paavo Laaksonen olivat tyytyväisiä ostajapäivän antiin. Myös tavarantoimittajayritysten kesken syntyi keskustelua keskinäisestä yhteistyöstä. Yritykset ovat hyödyntäneet kaupanteossaan meriteollisuuden tuotekorttiluetteloa, jota on koostettu puolentoista vuoden seutukaupunkihankkeen aikana. Tuotekorttiluetteloa on tarkoitus laajentaa.

– Uusia yrityksiä otetaan mukaan yhteistyöhön edelleen, Kärkkäinen ja Laaksonen vinkkaavat ja kehottavat ottamaan yhteyttä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic