Lounais-Häme

Veronkorotukset siunattiin keskusteluitta Ypäjällä

 

Ypäjän kunnanvaltuutetut hyväksyivät keskusteluitta kunnanhallituksen tiistaina tekemät veronkorotusesitykset. Näin siunattiin se, että Ypäjän tuloveroprosentti nousee ensi vuodeksi 0,50 prosenttiyksiköllä 21,50:een.

Yleinen kiinteistöveroprosentti säilyy ennallaan 1,00:ssa, mutta vakituisen asuinrakennuksen veroprosentti nousee 0,60:een (nyt 0,50), rakentamattoman rakennuspaikan veroprosentti 3,00:aan (nyt 2,00) ja muiden rakennusten 1,50:een (nyt 1,00). Voimalaitosten veroprosentiksi hyväksyttiin 3,10.

Valtuusto hyväksyi 5000 euron lisämäärärahan talousarvioon juhlavuoden kesätapahtumiin hankintoineen. Markku Saastamoinen (kok.) pyysi yksilöimään summaa. Kunnanjohtaja Vesa Ketola kertoi, että Finnderbyn yhteydessä järjestetyn kansainvälisen hevostuomareiden tapahtuman isännöinti otti 2000 euroa, soutujoukkueen edustusasut 1000 euroa ja loput 2000 menivät erilaiseen kirjallisuuteen.

Jenni Mäntynen (vihr.) kysyi juhlavuoden tapahtumien kokonaiskustannuksia, mutta siihen ei kunnanjohtajalta saatu selkeää vastausta.

Paikkakunnalta muuttaneen Kaija Suksin (kesk.) tilalle kunnanhallituksen varajäseneksi valtuusto nimitti Aino Tuuran.

Kurjenmäen katuvalaistuksen saneeraukseen varattiin 20000 euron lisämääräraha. Tekninen johtaja Jouko Käkönen kertoi muun muassa elohopealamppujen vaihtamisen kustannussäästöjä tuoviin led-valoihin. Simontie 1 A:n käyttövesijohtojen uusimiseen hyväksyttiin 70000 euron lisämääräraha. Käkösen mukaan pienempien vuotojen lisäksi kahdessa rivitaloasunnossa on käynyt isompi vesivahinko.

Kunnan taloussihteeri Pirjo-Maarit Hellman esitteli kuntatalouden osavuosikatsausta, joka näyttää hyvältä. Viime vuoden joulukuussa valtuusto hyväksyi tälle vuodelle lähes 150000 euroa alijäämäisen budjetin, mutta puolen vuoden osalta tulos näyttää ylijäämäksi 174000 euroa. Ketola tosin muistutti, että loppuvuoden osalta tilanne on auki.

Kokouksen jälkeen kunnanjohtaja kertoi, että seuraava valtuuston kokous pidettäisiin torstaina 15. joulukuuta klo 17.30 Kartanon koululla, jonka jälkeen pidetään kunnan 140-vuotisjuhlatapahtuma, missä jaetaan ansiomerkkejä, syödään jouluruokaa ja kuunnellaan musiikkia.

Pirjo-Riitta Palonen (sd.) kritisoi juhlan myöhäistä ilmoitusajankohtaa, joka johtaa päällekkäisyyksiin. Hän toi valtuustoon monen työntekijän ihmettelyterveiset salaisista järjestelyistä.

Kartanon koulun talonmies Jouni Paloposki (kesk.) totesi kuntatyöntekijöiden pettymyksen juhlan sisältöön ja pitopaikkaan.

-Viime vuonna ei pidetty juhlia ja luvattiin, että tähän juhlavuoteen satsataan. Hieman ollaan pettyneitä siihen, mitä nyt ollaan tuomassa. Valtuuston kokouksen ja juhlatilaisuuden yhdistäminen syö molempien arvoa. Nyt esitetty sisältö ei tunnu satsaukselta ja monen pettymys on suuri, Paloposki totesi ja ihmetteli, miksei jo elokuussa perustettu toimikuntia suunnittelemaan juhlaa. Hän myös toivoi, että juhla järjestettäisiin muualla kuin monen kuntatyöntekijän työpaikalla.

-Koko juhlasta ei ole saatu edes puhua, hän ihmetteli.

Ketola vastasi toivovansa, että juhla ylittää odotukset, onhan jytkyjä sattunut muuallakin. Ketola lupasi juhlaan tarvittaessa muutakin ohjelmaa, vaikka runonlausuntaa ja kuviokelluntaa. Hän myös mainitsi pariin kertaan jälkiruoista ja totesi, että ajankohtaa on enää vaikea siirtää.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Matti Alanko (kesk.) kertoi saaneensa tiedon tapahtumasta eilen ja sanoi voivansa yhtyä Paloposken mielipiteeseen.

Heikki Levomäki (kesk.) huomautti, että kunnanvaltuuston kokous saattaa venyä, mikä aiheuttaisi juhlalle ongelmia. Hänkin kannatti kokouksen ja juhlan pitämistä eri päivinä.

Jenni Mäntynen arveli, että juhlapäivää voitaisiin vielä vaihtaa. Hänestä olisi sääli, jos kunnan pitkäaikaisilla työntekijöillä olisi valmiiksi paha mieli. Mäntynen totesi keskustelun antavan oppitunnin avoimuuden positiivisista puolista ja sai tukea kunnanhallituksen jäsen Juha Lundströmiltä (vihr.), joka kertoi olevansa tietämätön juhlasuunnitelmista.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Markku Leppälahti (kesk.) totesi johtoryhmän käyneen hitaalla. Hän toivoi, että valtuuston kokous pidettäisiin torstaina ja juhla, jos mahdollista, perjantaina. Matti Alanko totesi lopuksi johtoryhmän miettivän uudelleen juhlan ajankohtaa ja pitopaikkaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti