Lounais-Häme Somero

Veronkorotus luvassa Somerolla, asukkaat kuluttavat entistä enemmän palveluja

Valtuustolle ehdotus 20,50 prosentista. Korotusaikeen taustalla on somerolaisten lisääntynyt palvelujen tarve. Voimalaitoksille ensi kertaa vero.
Kuva: Soile Toivonen
Kuva: Soile Toivonen

Somero saa pohdittavakseen tuloveroprosentin noston 20 prosentista 20,50:een. Korotus toisi kamreerin kirstuun ensi vuonna arviolta 600 000 lisäeuroa. Kaupunginhallitus päätti esittää valtuustolle veroprosentin nostoa äänin 6–3. Kokoomuksen Pauli Eino esitti Jutta Varjuksen (kok.) kannattamana, että tuloveroprosentti pidettäisiin ennallaan. Heidän kannalleen asettui myös kokoomuksen Pia Maavirta. Pohjaesityksenä olleen tuloveroprosentin noston kannalle asettuivat Sdp:n Riitta Lehtinen ja Ismo Valve sekä keskustan Tero Pirttilä, Taru Pöri, Riitta Ryhtä ja Jaana Kyyrä.

Somero on kuntien joukossa keskikastin verottaja, mutta nyt painetta korotuksiin on. Painetta luo somerolaisten kasvanut palvelutarve, joka tuntuu kasvavina menoina.

Esimerkiksi sosiaalityössä vuotuiset nettomenot kasvavat Somerolla kahden vuoden jaksolla noin 40 prosenttia verrattuna vuoteen 2017.

Riihikuivana rahana mitattuna kasvu on noin 1,4 miljoonaa euroa. Samaan aikaan valtionosuudet ovat kutistuneet noin 700 000 eurolla vuosittain.

 

Ensi vuoden talousarvion tasapainotuskierros on Somerolla vielä kesken, mutta ehdotus on jäämässä tulokseltaan selvästi alijäämäiseksi

Talousarviovalmistelussa on laskettu, että nykyisellä tuloveroprosentilla vuosikate muodostuisi ensi vuonna noin 600 000 euroa positiiviseksi.

Ensi vuodelle ajoittuvat kuitenkin yli kahden miljoonan lainanlyhennykset ja noin kolmen miljoonan investoinnit. Niiden vuoksi vuosikate ei riitä kuittaamaan rahoitustarpeesta kuin osan.

Viime vuonna Somero kirjasi 700 000 euron alijäämän.

 

Somero korotti tuloveroprosenttiaan viimeksi vuodelle 2018. Silloin korotus oli 0,5 prosenttiyksikköä.

Tänä vuonna suomalaiskuntien kovimmat tuloveroprosentit ovat 22,50 ja matalimmat 17.

 

Veroesityksen jälkeen Someron kaupunginhallitus joutuikin päättämään lisämäärärahaesityksestä perusturvaan. Lastensuojelu, perhepalvelut, vammaispalvelu, kehitysvammayhteistyö ja vanhuspalvelut ovat ylittämässä tämänvuotisen talousarvionsa.

Tarvittavat lähes 1,2 miljoonaa löytyvät tämän vuoden investointiohjelmasta käyttämättä jäävistä rahoista.

Myös sivistystoimi tarvitsee tälle vuodelle lisämäärärahaa henkilöstömenoihinsa 60 000 euron verran.

 

Kiinteistöverot kaupunginhallitus jättäisi nykytasolle. Ne ovat sääntelyn määrittelemällä alarajalla.

Ensi vuodeksi kaupunki aikoo kuitenkin kirjata niihin uuden veron eli voimalaitosrakennusten ja -rakennelmien kiinteistöveron. Mikäli valtuusto ehdotuksen hyväksyy, voimalaitoksia verotettaisiin 3,1 mukaan.

Yleiseksi kiinteistöveroprosentiksi on ehdolla 0,93, vakituisen asuinrakennuksen prosentiksi 0,41 ja muiden kuin vakituisten asuinrakennusten 0,93. Sdp:n edustajat Riitta Lehtinen ja Ismo Valve esittivät, että rakentamattomien rakennuspaikkojen prosentiksi ehdotettaisiin 2 prosenttia, mutta esitys hävisi äänin 7–2.

Kiinteistöverot ovat tänä vuonna tuottamassa Somerolle 1,8 miljoonaa euroa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic