Lounais-Häme

Veronpalautukset ovat valuneet vuosi vuodelta lähemmäs joulua – Viimeinen koko kansan veronpalautuspäivä tuplasi Forssan Citymarketin myynnin

Tämän vuoden veronpalautusten tilityspäivä oli viimeinen, kun kaikki palautukset maksettiin samana päivänä.
Forssan Citymarketin kauppias Mikko Virtanen kertoo veronpalautuspäivän näkyvän selvänä piikkinä myynnissä. Arkistokuva: Lassi Puhtimäki

Suomalaisille maksettiin tänään tiistaina ennätyssuuret veronpalautukset, mikä näkyi välittömästi piikkinä kulutuksessa.

Verohallinto tilitti tänä vuonna yhteensä 2,9 miljardin euron veronpalautukset, joita sai yli 3,6 miljoonaa suomalaista.

Kauppaa tehtiin päivän aikana selvästi enemmän kuin tavanomaisena tiistaina.

– Veronpalautuspäivä näkyy selvästi niin ruoka- ja päivittäistavaroissa kuin muussakin myynnissä. Nyt, kun palautuspäivä osui yleensä hiljaiselle kauppapäivälle, myynti oli tuplasti normaalia tiistaita parempi, kertoi Forssan Citymarketin kauppias Mikko Virtanen illansuussa.

Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto vahvistaa veronpalautusten tuovan myyntipiikin erityisesti käyttö- ja lahjatavaroiden kauppaan.

– Veronpalautuspäivä ei kuitenkaan myynnillisesti yllä lähellekään esimerkiksi juhannuksen tai joulunaluspäivien myyntiä, jolloin ruoan osuus myynnistä on suurin.

Veronpalautusten ympärille rakennetaan myös erilaisia alennuskampanjoita. Hämeenmaa markkinoi esimerkiksi lelu-alennusta omistaja-asiakkailleen.

 

Viime vuosina veronpalautuspäivä on valunut hiljalleen kohti joulua. Viime vuonna veronpalautukset maksettiin 5. joulukuuta ja vuonna 2016 tilityspäivä oli marraskuun lopussa.

Verohallinnon ylitarkastajan Tarja Tapion mukaan tämä on ollut liittynyt ensi vuonna muuttuvaan verotukseen.

– Veropäivä on siirtynyt hiljalleen järjestelmäuudistuksen myötä, sillä siinä on ollut useita käyttöönottovaiheita. On haluttu varmistaa, että kaikki varmasti toimii veronpalautuspäivänä.

Ensi vuodesta lähtien veronpalautukset maksetaan joustavasti elokuusta lähtien sitä mukaa kuin henkilöverotus valmistuu.

Käytännössä tämä lopettaa ”koko kansan kattavan” yhteisen veronpalautuspäivän, sillä veronpalautukset maksetaan verotuksen uudistuksen takia porrastetusti elokuusta joulukuuhun.

 

Ylitarkastaja Tarja Tapio kertoo, että yli puolet veronpalautuksista tullaan jatkossa maksamaan elokuussa.

Muutos voi osaltaan pienentää joulukauppaa. Citymarket-kauppias Mikko Virtanen uskoo, että muutos tuo myös uuden sesongin kauppaan.

– Elokuu on ajankohta, jolloin ei yleensä ole ollut erityistä tarjoussesonkia. Varsinkin erikoisliikkeet ovat hyödyntäneet sesonkeja markkinoinnissaan, kuten Black Fridayta, mikä on tullut todella isosti Suomeen.

Hämeenmaan Olli Vormisto uskoo, ettei S-ryhmä lähde ainakaan vielä ensi vuonna suuremmin kampanjoimaan alennuksia loppukesän veronpalausten aikaan.

– Ainakaan Hämeenmaalla ei ole vielä niin pitkälle tehtyjä suunnitelmia. Luultavasti katsomme rauhassa, syntyykö veronpalautuksille jatkossa joku päivä, jolloin niitä maksetaan kerralla paljon. FL–STT

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic