Lounais-Häme

Veropykälä veti valtuuston mykäksi - Forssa vahvisti ensi vuoden verot tämän vuoden malliin

Veroprosenteista ei keskusteltu eikä äänestetty kaupunginvaltuuston kokouksessa.
Forssan tuloveroprosentti on maakunnassa kilpailukykyinen mutta korkeampio kuin koko maassa keskimäärin. Kuva: Tapio Tuomela
Forssan tuloveroprosentti on maakunnassa kilpailukykyinen mutta korkeampio kuin koko maassa keskimäärin. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan tuloveroprosentti ja kiinteistöveroprosentit säilyvät ensi vuonna tämän vuoden tasolla. Forssan kaupunginvaltuusto päätti vahvistaa ensi vuoden tuloveroprosentiksi 20,50.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Penttilä (kok.) sai kopauttaa päätöksen pöytään ilman keskusteluja ja puheenvuoroja. Asia oli jo pureskeltu valmiiksi.

Samalla tuloveroprosentilla kertyy tänä vuonna kaupungin kassaan arviolta noin 51,4 miljoonaa euroa. Tuloverolla kannetaan noin 85 prosenttia kaupungin kaikista verotuloista.

Veroprosentista siivu vähennyksillä

Forssan tuloveroprosentti on Kanta-Hämeessä kilpailukykyinen mutta koko maan keskivertoa korkeampi. Maakunnan laskennallinen tuloveroprosentti on 20,78 ja koko maan 19,88.

Kun forssalainen veronmaksaja täydentää veroilmoituksensa ja siitä tehdään erilaiset vähennykset, efektiiviseksi veroasteeksi Forssassa muodostuu 14,2. Se on taas hieman alhaisempi kuin maassa keskimäärin.

Efektiivinen veroaste kertoo maksuunpannun kunnallisveron suhteen ansiotuloihin.

Lue myös: Ei vain ne verot vaan palvelut painavat – Somero, Forssa ja Tammela keveimpiä verottajia, perää pitävät Ypäjä, Urjala ja Somero

Kiinteistöveroilla runsas 5 miljoonaa

Valtuusto määräsi ensi vuoden yleiseksi kiinteistöveroprosentiksi 1,40, vakituisten asuinrakennusten kiinteistöveroprosentiksi 0,41, muiden asuinrakennusten kiinteistöveroprosentiksi 1,41 ja voimalaitosten kiinteistöveroprosentiksi 3,10.

Yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistöjä ei aiota verottaa ensi vuonnakaan.

Forssan kaupungille kertyy kiinteistöveroa tältä vuodelta noin 5,3 miljoonaa euroa.

Vakituisten asuinrakennusten kiinteistöveroprosentti on Forssassa Kanta-Hämeen pienimpiä ja maan keskimääräistä pienempi. Sen sijaan yleinen kiinteistövero ja muiden asuinrakennusten kiinteistövero ovat Forssassa maakunnan korkeimpien joukossa.

Koiraveron kantamisen Forssa siirsi historiaan vuonna 2004.

Talousarvio valtuustolle 9. joulukuuta

Ensi vuoden talousarvio on Forssassa työn alla. Kaupunginhallitus työsti ensi vuoden talousarviota niin ikään maanantaina.

Valtuusto saa ensi vuoden talousarvion ja vuosien 2020–2022 taloussuunnitelman eteensä 9. joulukuuta.

Kuntaliiton ennusteen mukaan kaupungin verotulot pysyvät kuluvana vuonna edellisvuoden tasolla.

Forssa on saanut kärvistellä tämänvuotisen verokertymänsä kanssa samaan tapaan kuin muutkin kunnat, kun verotuksen uudistukset ovat vieneet ennustettavuuden. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

25.2.2020

Uusimmat