Lounais-Häme

Verotettavien tulojen kärkikolmikossa yllätysnörtti - Alexander Hanhikoskella oli verotettavia ansio- ja pääomatuloja lähes 25 miljoonaa

Helsinki
01.11.2018, 10:13

Talous

Supercellin kärkisijat verotettavien ansio- ja pääomatulojen listalla eivät yllätä ketään, mutta jo kolmossijalta löytyy yllätysnimi: Alexander Daniel Hanhikoski. Hanhikoskella oli viime vuonna verotettavia ansio- ja pääomatuloja yli 24,6 miljoonaa euroa.
Hanhikoski on rahansiirtopalveluyritys Bittisiirron perustaja ja toimitusjohtaja. Hän on syntynyt vuonna 1986.
Bittisiirron tarjoama Pikasiirto-palvelu mahdollistaa rahan siirtämisen eri pankkien välillä ilman viivettä. Yritys on perustettu vuonna 2014, ja sen kotipaikka on Jyväskylä.
Pikasiirron verkkosivuilla Hanhikoskea kutsutaan kokeneeksi yrittäjäksi, ”joka myöntää olevansa nörtti”. Hän on opiskellut Päivölän matematiikkalukiossa, Aalto-yliopistossa ja Jyväskylän yliopistossa.
Hanhikoski ei ole vastannut STT:n haastattelupyyntöön. Vuonna 2015 Kauppalehdelle antamassaan haastattelussa hän kertoo, että Pikasiirron alkuvaiheessa hän hoiti siirrot käsin.
– Kolme ensimmäistä kuukautta sain puhelimeeni hälytyksen, kun piti tehdä siirto. Lopulta en pystynyt enää nukkumaan, Hanhikoski sanoo haastattelussa.

Supercell vei jännityksen veropäivästä

Viime vuosien supermenestyjä Supercell dominoi jälleen verotilastoja.
Eniten verotettua ansio- ja pääomatuloa yhteensä sai viime vuonna Supercellin Ilkka Paananen, joka tienasi verotettavaa tuloa 65,2 miljoonaa euroa. Kakkosena oli saman yrityksen Mikko Kodisoja 57,5 miljoonalla eurolla. Supercelliläisten suuria verotettavia ansiotuloja selittävät nimittäin myös optiot ja osingot, ei pelkkä palkkatulo.
Supercell ja supercelliläiset ovat viime vuosina täyttäneet ahkerasti verokarhun kirstua. Esimerkiksi Ilkka Paanaselta kerättiin viime vuonna veroja ja maksuja yhteensä 28,1 miljoonaa euroa.
Supercell on viime vuosina maksanut myös vinon pinon yhteisöveroja. Viime vuonna Supercell maksoi yhteisöveroja 125 miljoonalla.
Pankkikonserni Nordea kertoo maksaneensa yhteisöveroa viime vuonna Suomessa yhteensä yli 175 miljoonaa euroa. Yhteisöveron maksajien kärkeen kuuluu yleensä myös toinen iso pankkikonserni OP, jonka maksamat verot jakaantuvat Nordean tapaan useiden yhtiöiden kesken.
Viime vuoden yhteisöveron maksajien kärkijoukkoon ovat nousseet myös Neste noin 143 miljoonalla eurolla ja Bayer 134 miljoonalla.
Julkaistut yhteisöverotiedot eivät kuitenkaan kata kaikkia yhtiöitä. Verohallinnon mukaan lista täydentyy huomenna, kun siihen lisätään yhtiöt, joiden verotus valmistui eilen.

Naisista eniten ansio- ja pääomatuloja yhteensä sai Ulla Sjöström

Tuoreimmat, viime vuotta koskevat verotiedot julkistettiin aamulla. Tiedot antavat kohtuullisen hyvän kuvan palkkatöissä olevan ihmisen tuloista, mutta pääomatuloista ne paljastavat vain osan. Tämä selittää osaltaan, miksi kaikkia varakkaiksi tiedettyjä ei näy verolistojen kärjessä.
Supercelliläisten johdolla tulokärjessä on tänä vuonna paljon 1970-luvulla ja myös 1980-luvulla syntyneitä ihmisiä.
Kiinnostava yksityiskohta päivän verotiedoissa on, että Ruotsiin muuttanutta Björn Wahlroosia ei verolistojen kärkipäästä enää löydy. Nyt julkaistuista verotiedoista löytyi Wahlroosilta verotettavia ansiotuloja 261 000 euroa.
Ylimmästä tulokärjestä naisia ei nyt löytynyt. Naisista eniten ansio- ja pääomatuloja yhteensä sai viime vuonna Ulla Sjöström, 9,1 miljoonaa euroa.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/pikasiirto-hakee-miljoonarahoitusta/7dba92a5-e421-304c-a476-59215507dfba

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti