Lounais-Häme

Verotettavien tulojen kärkikolmikossa yllätysnörtti - Supercell herutti jälleen mojovan potin verokarhun kirstuun

Helsinki
01.11.2018, 19:07

Talous

Supercellin kärkisijat verotettavien ansio- ja pääomatulojen listalla eivät yllätä ketään, mutta jo kolmossijalta löytyy yllätysnimi: Alexander Daniel Hanhikoski. Hanhikoskella oli viime vuonna verotettavia ansio- ja pääomatuloja yli 24,6 miljoonaa euroa.
Hanhikoski kertoo tienanneensa pääomatulot kryptovaluutoilla. Verotettavat ansiotulot jäivät runsaaseen 30 000 euroon.
– Vuoden 2017 pääomatulot ovat tulleet pääosin kryptovaluutoista. Sijoitin koko nettovarallisuuteni, noin 20 000 euroa, Bitcoiniin vuonna 2013, Hanhikoski vastasi sähköpostitse STT:lle.
Myöhemmin hän vaihtoi kaikki Bitcoinit Ethereum-kryptovaluuttaan. Ethereum on Bitcoinin jälkeen toiseksi suurin kryptovaluutta.
– Kryptovaluuttoihin sijoitettu varallisuus noin 1000-kertaistui neljässä vuodessa, Hanhikoski kertoo.
Kryptovaluutoille on tyypillistä, että niiden arvo vaihtelee voimakkaasti. Hanhikosken mukaan hänen sijoitushistoriaansa kuuluu yksi päivä, jolloin Ethereum putosi 50 prosenttia. Hänen kryptosijoituksistaan suli päivässä puolet pois. Hän kertoo pitäneensä jäitä hatussa, eikä myynyt sijoituksiaan.
– Vielä elokuussa 2016 pankkitililläni oli alle 10 000 euroa, ja 99 prosenttia sijoitusvarallisuudestani oli kiinni Ethereumissa. Seuraavan puolen vuoden aikana kryptopottini kasvoi miljoonasta eurosta 25 miljoonaan euroon, Hanhikoski sanoo.
– Viime vuonna kryptovaluuttojen hinnat nousivat sen verran, että päätin tasata riskiä ja myydä. Myynnin hetkellä vasta tuntui, että rahasumma konkretisoitui itselleni. Euforian tunteet olivat voimakkaita.

Pokeria ja vedonlyöntiä

Hanhikoski on Bittisiirto-yhtiön omistaja. Bittisiirto on Pikasiirto.fi-palvelun taustalla.
– Bittisiirto ja siihen liittyvä Pikasiirto.fi-palvelu toivat taloudellista turvaa ja mahdollistivat ottamaan kryptoissa suuremman riskin. Yritys ei liity kryptovaluuttoihin millään tavalla.
Julkisten tietojen perusteella Bittisiirrolla pyyhkii hyvin. Liikevaihto on reilut 2,3 miljoonan euroa ja yhtiöllä on kolme työntekijää.
Hanhikosken uraan mahtuu myös uhkapelaamista. Hän kertoo pelanneensa pokeria ammatikseen 20-vuotiaana. Hän kertoo, että pokerissa oppii kestämään suuriakin heittelyjä ja suhtautumaan rahaan analyyttisesti.
– Vuoteen 2017 mahtuu myös 500 000 euron vedonlyönti (Floyd) Mayweather versus (Conor) McGregor -nyrkkeilyotteluun. Ottelussa tarjolla olleet vedonlyöntikertoimet kannustivat lyömään vetoa Mayweatherin puolesta.

”Voittaja ottaa kaiken”

Tuoreet verotiedot kertovat finanssikriisin jälkeisen Suomen talouden rakennemuutoksesta. Nousukauden ja digimurroksen keskellä vuoden 2017 verolistoilla nousevat esille viime vuosien supermenestyjä Supercell ja yrityskaupoilla vaurastuneet yrittäjät, mutta myös esimerkiksi e-urheilijat. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtajan Mika Malirannan mukaan verotiedot antavat viitteitä digitalouden lopullisesta läpilyönnistä.
– Kaikki nämä ovat aihetodisteita siitä, että tulojen dynamiikka on muutoksessa, eli Winner takes it all (Voittaja ottaa kaiken). Toisaalta näyttää siltä, että tuloliikkuvuus on ilmeisesti kasvanut, Maliranta sanoi.
Nykyään Yhdysvalloissa superrikkaat ovat aiempaa useammin tehneet itse rahansa, eivät esimerkiksi perineet niitä. Malirannan mukaan näyttää siltä, että tämä on nykyään myös suomalainen ilmiö. Havainto on kiinnostava, koska keskustelua on käyty sosiaalisen kierron mahdollisesta vähenemisestä. Maliranta muistuttaa, että nyt puhutaan terävimmästä tulohuipusta. Muutos voi eri tulotasoilla olla erilainen.

Tulokärjessä Supercellin Paananen

Takavuosina Suomen verolistojen terävimmässä kärjessä näkyi paljon pörssiyhtiöiden johtajia ja suuria perintöjä saaneita. Viime vuosina verolistoja on dominoinut supermenestynyt peliyhtiö Supercell. Malirannan mukaan Supercell on merkki siitä, että Suomen talouden reilun vuosikymmenen kestänyt rakennemuutos alkaa purra.
Eniten verotettua ansio- ja pääomatuloa yhteensä sai viime vuonna Supercellin Ilkka Paananen. Hän tienasi verotettavaa tuloa 65,2 miljoonaa euroa. Kakkosena oli saman yrityksen Mikko Kodisoja 57,5 miljoonalla eurolla. Supercellistä löytyy laaja edustus myös alempaa verolistoilta.
Supercell ja supercelliläiset ovat viime vuosina täyttäneet ahkerasti verokarhun kirstua. Esimerkiksi Ilkka Paanaselta kerättiin viime vuonna veroja ja maksuja yhteensä 28,1 miljoonaa euroa. Supercell on viime vuosina maksanut myös vinon pinon yhteisöveroja. Viime vuonna Supercell maksoi yhteisöveroja 125 miljoonalla. Maliranta kuitenkin muistuttaa, että Supercellin vaikutusta kansantalouteen pienentää muun muassa se, että huipputulokset syntyvät vaikkapa metsäyhtiöihin verrattuna pienellä työntekijäjoukolla. Välillisiä työllisyysvaikutuksia on myös vähemmän.

Finanssialalta tuhti veropotti

Tiedot maksetuista yhteisöveroista kertovat muutenkin talouden rakennemuutoksesta. Yhteisöveron maksajien kärjessä on pankkikonserni OP, joka kertoo maksaneensa yhteensä 187 miljoonaa euroa. OP:n perästä löytyvät Nordea,
UPM ja Sampo. Digimurroksen keskellä perinteiset finanssialan ja metsäalan yritykset ovat siis kyenneet uusiutumaan ja luomaan tuloskuntoaan uudelleen.
Maliranta kertoo, että Etlalta on lähiviikkoina tulossa raportti, jonka eräät tulokset antavat vahvistusta verotietojen antamille aihetodisteille.
– Luova tuho on tullut vihdoin takaisin teollisuuteen, ja se on kiihtynyt vuoden 2010 jälkeisinä vuosina.
Murros jatkunee myös tulevina vuosina.
– En halua mitään tuomiopäivää Supercellille ennustaa, mutta kyllähän takavuosina Nokian hengissäsäilymisen todennäköisyys joka vuosi oli korkeampi kuin näiden uusien sankareiden nyt. Ja paperitehtaiden hengissäsäilymisen todennäköisyys oli 1960-70-luvuilla vielä paljon korkeampi, Maliranta sanoi.

– – – – –

korjattu aiempaa uutista kello 19.05. Haastatellun sukunimi on Hanhikoski, ei Hanhikivi, kuten jutun alkupuolella virheellisesti luki.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti