Lounais-Häme

Verottaja vahvistaa: Mätkyt ja veronpalautukset pysyvät ensi vuonnakin – tulorekisteristä on liikkeellä väärää tietoa

Vuodesta 2019 kaikkien suomalaisten palkkatiedot kerätään tulorekisteriin. Tulorekisteri ei kuitenkaan vaikuta verotukseen millään tavalla, vahvistaa Verohallinnon toimistopäällikkö Päivi Peltomäki. Veronpalautuksiin ja jäännösveroihin vaikuttaa ensi vuonnakin palkansaaja itse.
Mätkyistä ei päästä eroon tulorekisterillä, eikä rekisteri riistä halukkailta veronpalautuksen iloakaan.

Hallituksen kärkihankkeisiin kuuluvasta tulorekisteristä on vuosien varrella kirjoitettu tiedotusvälineissä siihen sävyyn, että se poistaa jäännösverot eli mätkyt tai veronpalautukset kokonaan tai lähes kokonaan.

– Virheellisiä, liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, toteaa Verohallinnon toimistopäällikkö Päivi Peltomäki Lännen Medialle.

Peltomäki vetää Tulorekisterin käyttöönotto Verohallinnossa -projektia, joten hän tietää, mistä vuodenvaihteessa voimaan tulevassa muutoksessa on kyse.

Ei muutoksia mätkyihin

Jäännösveroihin tai veronpalautuksiin ei tule vuonna 2019 muutoksia.

Niihin vaikuttaa edelleen palkansaaja päättämällä, mitä tuloja ja menoja hän ilmoittaa ennakonpidätysvaiheessa. Jatkossakin aloite ennakonpidätysprosentin muuttamisesta tulee palkansaajalta itseltään. Hänen pitää edelleen ilmoittaa erikseen esimerkiksi vuokratulot ja työmatkakulut.

Samana tilanne jatkuu vuonna 2020, kun myös muut etuudet ja eläketiedot tulevat tulorekisteriin.

Yksi etu verottajalle

Tulorekisterin käyttöönotto auttaa verottajaa ainakin yhdessä asiassa. Jatkossa asiakaspalvelu on helpompaa.

– Merkittävä hyöty on, että näemme palkkatulot reaaliaikaisesti. Se helpottaa asiakaspalvelutilanteita. Ennen saimme tiedot kerran vuodessa, Peltomäki sanoo.

Myös veronmaksaja voi itse tutustua eri työpaikat kattaviin palkkatietoihinsa tulorekisterin kautta yhdessä paikassa.

Jos jäännösverot tai veronpalautukset pienenevät, se johtuu palkansaajien valpastumisesta, ei tulorekisterin käyttöönotosta.

Tulorekisteri poistaa päällekkäistä työtä

Tulorekisteri ei muuta nykyisiä tietojen käyttöoikeuksia.

Se kuitenkin vähentää esimerkiksi työnantajien hallinnollista työtä, koska palkkatiedot siirtyvät yhdellä ilmoituksella tulorekisteriin, josta kaikki viranomaiset voivat niitä tarkastella. Ennen tiedot piti lähettää vuosittain jokaiselle viranomaiselle erikseen.

Viranomaiset taas saavat kaikki tiedot kuukausittain entisen vuosittaisen ilmoittamisen sijaan.

Kansalaiset pystyvät vuodesta 2020 alkaen seuraamaan palkkojaan, etuuksiaan ja eläkkeitään yhdestä paikasta reaaliajassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti