Lounais-Häme Jokioinen

Verotuloja tihkuu nihkeästi Jokioisten kassaan – Vuosi uhkaa jäädä alijäämäiseksi

Kunnan kokonaisverotulot ovat tänä vuonna jäämässä liki 600 000 euroa arvioidusta. Vuosi uhkaa jäädä alijäämäiseksi.
Verotulopohja herättää huolta Jokioisten kunnassa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Verotulopohja herättää huolta Jokioisten kunnassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jokioisten kunnan taloutta rasittaa tänä vuonna verotulojen jääminen jälkeen talousarviossa ennakoidusta. Elokuun verotustietojen perusteella näyttää siltä, että tämän vuoden talousarvioon kirjatut verotulot eivät tule toteutumaan täysimääräisinä. Yhteensä kokonaisverotulojen arvioidaan Jokioisilla jäävän loppuvuoden aikana 592 000 euroa arvioitua pienemmiksi.

Kunnallisveron kertymäksi arvioidaan nyt 17,176 miljoonaa euroa, joka on 337 000 euroa talousarviota vähemmän. Yhteisöveroa kertynee vuoden aikana 863 000 euroa, joka on 255 000 euroa budjetoitua vähemmän.

Hallinto- ja talousjohtaja Mika T. Rantala toteaa, että syksy on nyt huonosti ennakoitavissa rahoituksen kehittymisen suhteen, kun verotulot rytmittyvät koko maassa eri lailla kuin ennen. Äkkinäisiä korjaustoimenpiteitä on syksyllä hänen mukaansa vaikea tehdä, mutta näkymät lisäävät paineita ensi vuoden talousarvion valmisteluun.

– Enää ei voi rakentaa takavuosien tapaan sen varaan, että joka vuosi verotulot kasvavat huomattavasti. Sehän auttoi aina kovasti budjetin rahoituksen parsimisessa… Tämän hetken tiedoilla verotulojen kehitys ei ole ensi vuonna kovin ihmeellistä.

Tammi-kesäkuun osavuosikatsaus näyttää Jokioisilla 238 400 euron vuosikatetta ja tulokseltaan 529 200 euron alijäämää.

Alijäämää selittävät useiden käyttötalouden menolajien pienet ylitykset keskimääräiseen käyttöön verrattuna. Talouden liikkumavara on pieni, koska koko vuoden talousarvio on tehty varsin tiukaksi, vain 12 500 euroa ylijäämäiseksi.

– Yleensä tässä vaiheessa tulosta pitäisi olla miljoona, vähän runsaastikin, että voisi odottaa positiivista tilinpäätöstä. Tästä tulee hiukan ennakkoa siihen suuntaan, että vuosi voi toteutua alijäämäisenä. Mahdollisuudet ovat ainakin isommat siihen suuntaan kuin muuten, arvioi Rantala.

Tämän vuoden kokonaistoimintatuotoista on toteutunut kuuden ensimmäisen kuukauden aikana 50,1 prosenttia ja toimintakuluista 51,9 prosenttia.

Esimerkiksi teknisellä osastolla on alkuvuoden käytön perusteella mahdollisesti ylittymässä loppuvuoden aikana palvelujen ostoihin ja aineisiin, tarvikkeisiin sekä tavaroihin varatut määrärahat.

Alkuvuoden aikana Jokioisten kunta nosti uutta pitkäaikaista lainaa 1,1 miljoonaa euroa ja lyhensi vanhoja velkoja noin 600 000 eurolla.

Kun lyhytaikaisten lainojen määrä nousi 400 000 eurolla, kunnan lainakanta kasvoi 900 000 eurolla.

Lyhytaikaiset lainat, joissa korko on ollut 0% tai jopa negatiivinen, ovat tuoneet säästöä kunnan korkomenoihin. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

29.3.2020

Uusimmat