Lounais-Häme

Verta luovutettiin viime vuonna koko maassa lähes 200 000 kertaa – Forssassa pääsee luovuttamaan verta ensi tiistaina

Veripalvelun etusivulla on ajantasainen pisarabarometri, joka kertoo, minkä veriryhmän verenluovuttajia juuri nyt tarvitaan.
Verenluovuttajia tarvitaan joka arkipäivä 800, jotta potilaat saavat tarvitsemansa valmisteet. Kuva: Lassi Puhtimäki
Verenluovuttajia tarvitaan joka arkipäivä 800, jotta potilaat saavat tarvitsemansa valmisteet. Kuva: Lassi Puhtimäki

Punasolujen käyttö sairaaloissa on laskenut tasaisesti 2000-luvulla, ja myös verta on kerätty useimpina vuosina hieman edellisvuotta vähemmän. Viime vuonna kokoverta luovutettiin yhteensä yli 198 000 kertaa.

Verta kerättiin valtakunnallisesti noin kolme prosenttia edellisvuotta vähemmän johtuen verivalmisteiden käytön vähenemisestä sairaaloissa.

– Verivalmisteiden käytön väheneminen kertoo siitä, että hoitomenetelmät sekä leikkaustekniikat kehittyvät edelleen, ja verensiirtoja tehdään ainoastaan tilanteissa, joissa se on aivan välttämätöntä, kertoo verenluovutuksen johtaja Satu Pastila SPR:n Veripalvelusta.

Vuonna 2019 verta riitti hyvin

Potilaiden kannalta on kuitenkin tärkeää, että oman veriryhmän verivalmisteita on aina saatavilla tilanteen niin vaatiessa. Veripalvelu viestii tämän vuoksi verenluovuttajille aktiivisesti eri veriryhmien päivittäisestä varastotilanteesta. Veripalvelun etusivulla on ajantasainen pisarabarometri, joka kertoo, minkä veriryhmän verenluovuttajia juuri nyt tarvitaan. Myös sosiaalisessa mediassa Veripalvelu viestii aktiivisesti verentarpeesta.

– Vuonna 2019 verta riitti hyvin potilaille ympäri vuoden, siitä iso kiitos kaikille verenluovuttajille, Pastila kiittää.

Luovuttaneista uusia oli noin 15 prosenttia

Verta luovutti viime vuonna noin 114 000 eri henkilöä. Keskimäärin luovutuksessa käydään yhdestä kahteen kertaan vuodessa. Miehet voivat luovuttaa verta kahden kuukauden välein ja naiset kolmen kuukauden välein. Nuorille naisille suositellaan verenluovutusta korkeintaan 1–2 kertaa vuodessa, jotta raudanpuutetta ei pääsisi kehittymään.

Vuonna 2020 verenluovutusten määrän odotetaan pysyvän viime vuoden tasolla tai laskevan muutaman prosentin.

– Viime vuonna luovuttaneista uusia oli noin 15 prosenttia, mikä on hyvä luku tulevaisuuden kannalta. Verenluovuttajia tarvitaan edelleen joka arkipäivä 800, jotta potilaat saavat tarvitsemansa valmisteet, Pastila muistuttaa.

Forssassa verta pääsee luovuttamaan tiistaina 18.2. klo 13–18 seurakuntatalossa, joka sijaitsee osoitteessa Kartanonkatu 16.

Lue myös: Kymmenessä minuutissa hengenpelastajaksi: Verenluovuttajakonkari luovutti verta jo 444. kerran

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic