Lounais-Häme Forssa

Verta voi luovuttaa Forssassa ensi viikon tiistaina

Veripalvelu tarvitsee hätäveren luovuttajia lisää reserviinsä.
Forssan seurakuntatalolla voi luovuttaa verta ensi viikon tiistaina. Pulaa on etenkin O negatiivisen veriryhmän edustajista. Kuva: Anja Filppula
Forssan seurakuntatalolla voi luovuttaa verta ensi viikon tiistaina. Pulaa on etenkin O negatiivisen veriryhmän edustajista. Kuva: Anja Filppula

Suomessa tarvitaan joka vuosi noin 20 000 uutta verenluovuttajaa, jotta verenluovuttajien määrä pysyy riittävänä ja veriryhmäjakauma monipuolisena. Luovuttajiksi kaivataan erityisesti uusia O negatiivisia henkilöitä, joita on suomalaisista vain viisi prosenttia. Oma veriryhmä selviää käymällä verenluovutuksessa.

O negatiivisen eli niin sanotun hätäveren luovuttajille on tällä hetkellä ilmeinen ja erityinen tarve, vaikka kaikkien muidenkin veriryhmien luovuttajat ovat tärkeitä ja tervetulleita. Syynä on se, että vaikka punasoluvalmisteiden käyttö sairaaloissa on jo pitkään ollut laskusuunnassa, hätäveren käyttö on kasvanut.

– Jotta emme joutuisi kutsumaan nykyisiä O negatiivisia luovuttajiamme yhtä tiuhaan kuin nykyisin, meidän pitää saada paljon uusia O negatiivisia verenluovuttajia. Moni ei tosin tiedä omaa veriryhmäänsä, mutta parhaiten se selviää tulemalla luovuttamaan verta ensimmäistä kertaa, sanoo verenluovutuksen operatiivinen johtaja Maarit Kuusisaari-Bergström.

Jos sisarus tai vanhempi on O negatiivinen henkilö, todennäköisyys että omakin veriryhmä on hätäverta, on suurempi.

O negatiivisen veriryhmän potilaalle voi antaa ainoastaan oman veriryhmän mukaista verta, mutta hätäveri kelpaa kaikille muillekin potilaille tilanteissa, joissa potilaan veriryhmää ei ehditä selvittää. O negatiivista verta on siis aina oltava sairaaloiden varastoissa paitsi O negatiivisille potilaille niin myös äkillisten tilanteiden ja esimerkiksi suuronnettomuuksien varalle.

 

Verivalmisteita tarvitaan päivittäin esimerkiksi leikkauksissa, syöpäpotilaiden hoidon tukena, synnytysten yhteydessä sekä tapaturmissa loukkaantuneille. Veripalvelu tekee jatkuvaa työtä saadakseen vapaaehtoisten verenluovuttajien joukkoon uusia luovuttajia. Myös pitkään taukoa pitäneitä luovuttajia tavoitellaan verestämään harrastusta uudelleen.

VeriRyhmät eli yhdessä verta luovuttavat työ-, harrastus-, opiskelija- tai ystäväporukat ovat osoittautuneet yhdeksi hyväksi keinoksi löytää uusia luovuttajia.

– Moni tulee lähteneeksi verenluovutukseen ensimmäisen kerran ystävän tai työkaverin rohkaisemana. Konkariluovuttajat ovatkin avainasemassa uusien luovuttajien löytämisessä. Kannustamme kutsumaan aina mukaan edes yhden uuden luovuttajan tai sopimaan vaikka ystäväporukan treffit Veripalveluun, kertoo yhteisömarkkinoinnin koordinaattori Kaisu Maijala Veripalvelusta.

Testaa alustavasti voitko sinä luovuttaa verta sovinkoluovuttajaksi.fi –nettitestillä!

Forssassa verta voi luovuttaa ensi viikon tiistaina 28. maaliskuuta kello 13-18 välisenä aikana Seurakuntatalolla, osoitteessa Kartanonkatu 16.

Uusimmat

Fingerpori

comic